El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha assegurat que no ha fet gestions per reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per respecte a la figura institucional. "Som conscients dels processos com per evitar que la gent tingui més problemes dels que ja sol tenir", ha afegit en roda de premsa des del faristol del Parlament després de reunir-se amb diputats de JxSí i de la CUP. Tot i així, creu que en el futur tindrà ocasió de parlar amb Puigdemont.

D´altra banda, sobre la polèmica que la seva visita ha generat al Parlament, ha posat de relleu que la majoria de la cambra l´ha rebut i en referència a l´acte de C´s i el PPC amb els presidents de les associacions de víctimes del terrorisme, ha defensat que "és millor parlar més amb les víctimes i parlar menys de les víctimes".

Otegi s´ha reunit al Parlament amb portaveus de CSQP, JxSí i la CUP de la comissió d´exteriors, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i amb diputats de JxSí i al CUP per separat. En canvi, no s´ha trobar amb cap representant del PSC mentre que C´s i PPC han contraprogramat la seva presència al Parlament amb un acte amb els presidents de les associacions de víctimes del terrorisme.

En referència al fet que no s´hagi trobat amb cap representant del PSC, Otegi ho ha contraposat amb les "magnífiques relacions" que manté amb el partit socialista d´Euskadi i que va tenir amb el govern de Zapatero. I també ha recordat que es va reunir amb representants del govern d´Aznar.

En aquest context, ha conclòs que li resulta "xocant" que PP i PSOE el consideressin un interlocutor vàlid quan hi havia violència armada a Euskadi i ara no. Un fet que li fa pensar que "hi ha alguns que no se senten còmodes amb la pau i amb un escenari en què ETA no exerceix violència armada".

Preguntat per la controvèrsia que ha generat la seva visita al Parlament, Otegi ha admès que hi ha veus a favor i en contra però ha destacat que la gran majoria de la cambra catalana l´ha rebut i que només una "minoria" no ha volgut parlar amb ell.

Ha evitat fer una valoració sobre les critiques dels presidents de les associacions de víctimes del terrorisme que s´han reunit aquest dimecres amb representants del PP i de C´s argumentant que "és millor parlar més amb les víctimes i parlar menys de les víctimes". En aquest sentit, ha explicat que té una agenda privada i que fa quatre anys va demanar disculpes per si havia afegit dolor a les víctimes com a líder de l´esquerra abertzale. "Hem donat passos cap a aquesta direcció. Ho estem fent i ho seguirem fent. Assumirem les responsabilitats que haguem d´assumir en aquest terreny", ha afegit.

Després de les entrevistes que ha mantingut al llarg de la jornada al Parlament, Otegi assegura que la visita li confirma que el procés català és "irreversible" i ha afegit que s´endú una "magnífica impressió" del poble català. De fet, el secretari general de Sortu ha explicat que ha vingut a Catalunya per donar un "doble agraïment". Segons Otegi, tenia un deute personal amb Catalunya per la solidaritat de la societat catalana durant el seu empresonament i, en segon lloc, un deute polític pel "procés exemplar" que ha posat en marxa.

Un procés que ha qualificat de pacífic i que "està desfent les costures d´un règim en crisi". Així mateix ha emmarcat la seva visita a Catalunya en la dinàmica "d´escoltar més que de parlar" que es va fixar en sortir de la presó i que ja l´ha portat a Irlanda del Nord, al parlament britànic i al parlament europeu.

Otegi ha admès tenir una "sana enveja" del procés que s´està desenvolupant a Catalunya i ha destacat sobretot dos aspectes. D´una banda que l´agenda la marca la gent organitzant-se i mobilitzant-se al carrer i, d´altra banda, que a Catalunya s´ha arribat a la conclusió, a diferència del País Basc, que no és possible democratitzar l´estat espanyol.

L´històric líder de l´esquerra abertzale ha comparegut des del faristol del Parlament acompanyat de la diputada de la CUP Anna Gabriel, el diputat de JxSí Lluís Llach, la diputada d'EH Bildu al Congrés Marian Beitialarrangoitia, el secretari general d'Eusko Alkartasuna, Pello Urizar i del portaveu de Sortu, Pernando Barrena.