Els partits dissenyen les seves campanyes per al 26-J amb missatges que anticipen un debat de retrets, en què el PP i Ciutadans competeixen pel vot "moderat" mentre que el PSOE manté el seu allunyament de Podem, a qui insisteix a culpar que no hagi estat possible un govern progressista. El PP es reivindicarà en campanya i precampanya com l'únic vot útil per frenar l'"extremisme d'esquerres" que veu agrupat en la coalició de Podem i IU. El seu missatge el va anticipar el vicesecretari de sectorial dels populars, Javier Maroto, després de la reunió del comitè de direcció del partit que va presidir Mariano Rajoy.

"L'extremisme d'esquerres està agrupat. Abans el liderava el PSOE i avui el lidera Iglesias en la seva coalició amb Garzón", va afirmar Maroto després de vaticinar que Units Podem pot superar en vots el PSOE, a qui veu "en segon pla". Els populars consideren que només el PP pot ser útil per aglutinar el vot dels moderats, i el president de C's, Albert Rivera, no va rebre amb bons ulls l'estratègia del PP de convertir-los en l'enemic. Rivera va advertir els populars que, si es dediquen a "cremar ponts" durant la campanya, "guanyarà el populisme" i va insistir que no és bo "equivocar-se" d'enemic. El líder de C's no va voler, però, avançar-se als resultats i va evitar parlar d'un acord amb el PP si ho permetés l'aritmètica.

Els socialistes segueixen marcant distàncies amb Podem, tot i que el partit d'Iglesias no es cansa d'afirmar que vol posar-se d'acord amb el PSOE per governar després del 26-J. El PSOE, però, no ofereix senyals que facin pensar en una possible entesa. Ahir van difondre un vídeo titulat "L'hora del sí" en el qual culpen directament Podem i Pablo Iglesias d'haver impedit un govern de canvi en rebutjar el pacte entre PSOE i C's.

Mentrestant, la formació liderada per Iglesias manté que no dissenyarà una campanya basada en la desqualificació o mirant el passat i la seva intenció és orientar-la "en clau il·lusionant". Són les paraules que va utilitzar el secretari d'organització del partit, Pablo Echenique, que es va mostrar sorprès per la "campanya d'atac a l'adversari" que han emprès PP i PSOE, i va assegurar que la seva aposta serà "parlar de programa electoral i de visió de futur".

Echenique considera que aquests partits actuen com si fos possible que obtinguessin majoria absoluta, cosa que en la seva opinió és "molt improbable, fet pel qual no crec que una campanya de baixar al fang hagi de donar-los resultat". Per això, va recordar al PSOE que si no vol pactar amb Podem, "l'única opció que li quedarà llavors és pactar amb el PP".