Althaia detecta un dels 40 casos d'enterovirus a menors a Catalunya

El conseller Comín reconeix que nou dels afectats han requerit l'hospitalització en una UVI

19.05.2016 | 00:00
Un dels casos d´enterovirus es va detectar a Sant Joan de Déu

Un dels quaranta casos de nens afectats per enterovirus es va detectar a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Es tracta d'un nen d'un any que va ser traslladat a Sant Joan de Déu de Barcelona per prevenció, segons el cap del departament maternoinfantil de la Fundació Althaia, Santiago Nevot. El cas es va veure la setmana passada.
Com que era un nen de tan sols un any, que aquests casos se centralitzen a hospitals dels anomenats de primer nivell a Barcelona, i se li havien de fer proves diagnòstiques molt específiques, el menor d'edat va ser traslladat a Barcelona, explica Nevot. L'evolució era bona, assegura.
Nevot va recomanar calma a les famílies. "No estem en epidèmia", i que davant de qualsevol senyal d'alarma cal acudir al pediatre de capçalera, "que és el que valorarà què cal fer". Tots han rebut la comunicació sobre com actuar davant la sospita que pateixi l'afectació d'un enterovirus i estan en alerta, afirma Nevot.
Així mateix recomana a les famílies i als entorns on hi ha nens i nenes com llars d'infants, extremar les mesures d'higiene i rentar-se les mans sovint per evitar la propagació de l'enterovirus.
L'enterovirus afecta infants menors de 6 anys, i els primers símptomes poden ser un constipat o una gastroenteritis amb vòmits i diarrea. Això pot durar entre 24 i 48 hores. "El normal és que millori, però en aquest cas el seu estat empitjora", amb símptomes com distracció, somnolència o pèrdua de l'estabilitat i l'equilibri a l'hora de caminar a causa de problemes neurològics. "Això ens avisa que alguna cosa està passant". En el pitjor dels casos es pot donar paràlisi a les extremitats.
Precisament ahir, el conseller de Salut, Antoni Comín, va confirmar que nou de la quarantena de nens menors de sis anys afectats per enterovirus han requerit hospitalització en una UVI, i que un està greu perquè es tracta de l'enterovirus D68, associat a riscos neurològics importants.
Dimarts, Salut va fer públic un comunicat en què reconeixia l'aparició de diversos casos neurològics aguts per enterovirus en nens menors de 6 anys, cosa que ha motivat un reforç de la vigilància i els protocols clínics a la xarxa assistencial.
El titular de Salut va explicar que els primers casos es van començar a detectar el febrer i que a final d'abril i principi de maig s'ha identificat un nombre inusual de nens afectats, cosa que ha portat a posar en marxa una taula de seguiment que lidera el servei de pediatria de l'hospital Vall d'Hebron.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema