Primer les eleccions i, després, la possible multa multimilionària a Espanya per incomplir l'objectiu de dèficit fixat per al 2015 per la Unió Europea (UE), que es va situar en el 5,16%, un punt per sobre del previst. L'ordre dels factors serà aquest, i no un altre, segons va anunciar ahir, a Brussel·les, el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici. Segons la Comissió Europea (CE), "no és el moment correcte, ni econòmic ni polític, per prendre aquesta mesura (la multa)", de manera que la decisió queda ajornada fins al juliol, quan ja es coneixeran els resultats de les eleccions generals del 26-J.

La CE recomana donar un any més a Espanya, fins al 2017, per arribar als objectius de dèficit si els augments d'ingressos "es dirigeixen a reduir el dèficit i el deute", segons un comunicat. Les retallades haurien de ser del 0,25% del PIB enguany i del 0,5% el 2017, és a dir, uns 8.000 milions en dos anys.

"És cert que hi haurà eleccions a Espanya el 26 de juny i que no tenim un govern davant nostre que pugui prendre les mesures que siguin necessàries", va declarar Moscovici, qui, al mateix temps, va avisar que la voluntat de la CE passa per "fer respectar les regles". A banda del component polític, en l'ajornament acordat n'hi ha un de més econòmic: la necessitat de "consolidar els motors de la recuperació interna de la Unió Europea i de la zona euro", en un context d'alentiment de l'economia mundial, més accentuada encara en bona part dels socis comercials del club comunitari.

Preguntat per si l'anunci de la CE, que també té en compte Portugal, pot generar crítiques davant l'evidència que l'organisme no hagi fet una interpretació més estricta de les regles europees de disciplina fiscal establertes en el Pacte d'Estabilitat i Creixement, Pierre Moscovici es va defensar i va dir que "no són decisions fàcils de prendre". "L'orientació pot ser criticable", va exposar, "però el cert és que hem tingut en compte el moment del cicle econòmic en què som", un moment de "donar senyals" i a la vegada assegurar "el respecte per les regles".