El departament de Salut ha detectat, fins ara, un total de 48 pacients afectats, tots menors i dels quals 21 continuen ingressats per enterovirus als hospitals de Catalunya des de mitjan abril, quan va començar aquest brot.

Així ho va assegurar ahir el doctor Carlos Rodrigo, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona, durant la roda de premsa convocada al departament de Salut per informar sobre aquest tipus de virus, que ha portat nou nens a la unitat d'atencions intensives, cinc dels quals han estat molt greus.

Actualment, només dos menors continuen a la unitat de cures intensives als hospitals de Barcelona, un d'ells a causa de les seqüeles sofertes per l'enterovirus i un altre, menys greu, per la pròpia malaltia.

En la mateixa roda de premsa van participar també el sotsdirector del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimon, i el cap de Microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, que ha informat que s'ha aconseguit identificar el causant d'aquest brot d'enterovirus, l'anomenat A71.

Aquest tipus de virus ja s'ha confirmat, en laboratori, en dos dels casos registrats a Catalunya, i es preveu que ho sigui en 15 casos més, va indicar, per la qual cosa es podrà parlar de brot "les pròximes hores".

L'enterovirus A71 es va detectar per primera vegada el 1969 als Estats Units i ha afectat fins ara països del sud-est asiàtic, el Canadà, altres països europeus i també Austràlia, on l'any passat es va produir un important brot.

Els metges han detectat que, en els casos registrats a Catalunya l'últim mes i mig, el virus afecta una zona del cervell, l'anomenat romboencèfal, que és on se centren funcions vitals, com la deglució, la parla i la respiració, entre d'altres, ha precisat Rodrigo, que poden quedar afectades.

El pediatre va desvincular aquests 48 casos d'una altra infecció per enterovirus tipus D68 que es va diagnosticar a una nena el mes de febrer passat i que va resultar ser "excepcionalment greu".

La nena continua ingressada a l'Institut Guttmann, especialitzat en rehabilitació, i té greus seqüeles neurològiques.

Un altre cas, que va finalitzar amb la mort del menor, es va produir a final de març a Tarragona, del qual se "sospita" que podria formar part d'aquest brot d'enterovirus A71, però que no s'ha pogut confirmar, va dir Pumarola.

Argimon va assegurar que les escoles i guarderies han de se-guir fent una "vida absolutament normal" i que la recomanació per als treballadors d'aquests centres i per als pares i mares ha de ser la de sempre, i és que els nens no han d'acudir als centres educatius si tenen febre.