El Tribunal Suprem va obrir ahir una causa contra l'exconseller de Presidència de la Generalitat i actual diputat de DiL al Congrés Francesc Homs en relació amb l'organització de la consulta sobiranista del 9-N del 2014.

La peça assumida per l'alt tribunal afecta només la part de la causa relacionada amb el diputat, mentre que la resta de l'assumpte seguirà en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Homs és diputat malgrat la dissolució de les Corts perquè és membre de la Diputació Permanent. La Sala Segona, després d'assumir l'assumpte, ha nomenat instructor de la causa el magistrat Andrés Palomo, davant el qual presumiblement prestarà declaració Homs, si bé ja va comparèixer en aquesta mateixa causa davant el TSJC, sempre com a imputat.

La declaració d'Homs seria voluntària i prèvia a la decisió per part de l'instructor sobre si és procedent o no demanar al Congrés el suplicatori per actuar contra ell.

El jutge que instrueix la causa del 9-N en el TSJC va remetre al Tribunal Suprem tot el cas, perquè entén que els fets atribuïts a l'exconseller de Presidència Francesc Homs no es poden desvincular dels comesos per l'expresident català Artur Mas.

Després de rebre l'exposició raonada, la sala segona va designar com a ponent sobre l'assumpte al seu president Manuel Marchena i va tornar tota la causa al TSJC excepte el que afecta Homs, perquè l'instructor a Catalunya segueixi investigant l'assumpte i només remeti a l'alt tribunal allò que estigui directament relacionat amb l'aforat. L'alt tribunal va preguntar llavors a la Fiscalia davant el Suprem sobre si procedia imputar a Homs i aquesta va informar el tribunal que és favorable que s'investigui l'exconseller de Presidència en relació amb la consulta del 9N en una peça separada del sumari central, que ha de seguir instruint el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La fiscalia catalana ja va informar el Tribunal Superior de Justícia que existien indicis per investigar en el Suprem a Homs per prevaricació, desobediència i malversació, tot això en relació amb la consulta del 9-N i la Fiscalia davant el Suprem va reproduir aquell informe davant el Suprem.

Segons els fiscals, la clau per imputar Homs sembla un informe que l'exconseller de Presidència va enviar, suposadament, a una empresa contractista del 9N.

En aquest escrit Homs informava que les gestions per preparar la consulta que encarregava a l'esmentada empresa no vulneraven la suspensió de la consulta imposada pel Tribunal Constitucional.