Els casos d'enterovirus en menors diagnosticats a Catalunya van pujar a 60, després de la detecció de 12 nous infectats, dels quals 29 estan hospitalitzats amb afectacions neurològiques, quatre dels quals en Unitats de Cures Intensives (UCI). Segons va informar el departament de Salut de la Generalitat, des de dimecres passat i fins ahir el telèfon d'atenció sanitària CatSalut Respon ha atès 330 persones per consultes relacionades amb els enterovirus.

Un dels casos es va detectar la setmana passada a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa en un nen d'un any. L'infant va ser traslladat a l'hospital infantil de Sant Joan de Déu de Barcelona.

"En general, la majoria dels casos per enterovirus són lleus, i encara que tinguin una afectació neurològica majoritàriament no comporta problemes significa-tius", va remarcar el cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, Carles Rodrigo.

El cap de Pediatria considera que "no se sabrà mai" l'origen del brot i augura més casos en els pròxims dies, probablement de més grans de 6 anys. "Hi haurà casos a tot Espanya, lleus la majoria", va predir Rodrigo, i va afegir que, per sort, com més grans, els afectats tindran menys conseqüències en la seva salut que no pas els més petits. El brot pot ser conseqüència d'un "cúmul de factors" geogràfics i d'altres tipus "que no controlem" i que, igual que ha arribat, també se n'anirà. Així ha succeït amb altres importants brots els últims anys. Rodrigo va descartar les creences populars que són les farmacèutiques les que podrien haver facilitat l'inici del brot i va dir que, en el cas d'aquest enterovirus, "no hi ha vacuna ni tractament" que pugui beneficiar-les econòmicament.

Investigació del síndic

El síndic de gregues, Rafael Ribó, ja ha obert una investigació d'ofici per descobrir l'abordatge realitzat per Salut del brot per enterovirus, tant l'aplicació dels protocols mèdics com la informació pública que ha donat. El síndic de greuges, que va demanar als mitjans de comunicació que evitin crear "un alarmisme desmesurat entre l'opinió pública", vol aclarir algunes informacions publicades aquests últims dies en els mitjans de comunicació amb relació als casos d'infecció per enterovirus diag-nosticats a Catalunya.

En concret, va proposar una reunió al departament de Salut per tractar aquesta qüestió i conèixer quins criteris s'han seguit per abordar el brot, i quines han estat les comunicacions dirigides sobre l'existència del virus i els riscos de contagi.