Més de 60.000 presos han mort a les presons i centres de detenció sirianes per tortures i privació d'aliments i medicines des del març del 2011, quan van començar les protestes que van derivar en el conflicte actual, segons va informar ahir l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

L'ONG va explicar en un comunicat que va obtenir aquestes dades de fonts dels òrgans de seguretat del règim sirià, entre els quals els serveis secrets aeris i la Seguretat de l'Estat, a més de la presó militar de Sidnaya, al nord de Damasc. L'Observatori mateix ha pogut documentar amb nom i cognoms un total de 14.456 presos i detinguts morts, entre els quals 110 menors de 18 anys i 53 dones. Aquestes morts es van produir des que va esclatar la revolució siriana, el 18 de març del 2011, i fins a la matinada de dissabte.

Les autoritats sirianes van lliurar alguns dels cadàvers als familiars, mentre que a uns altres se'ls va informar que els seus parents van morir en centres de detenció i se'ls va exigir que trametessin certificats de defunció.

A més de ser víctimes, algunes famílies dels morts per tortura van ser obligades per les autoritats a signar documents en els quals denuncien que els seus familiars van ser assassinats per faccions armades opositores al règim.

L'Observatori va subratllar que hi ha molts casos més de famílies de víctimes de tortura que s'han negat a denunciar la mort dels seus parents per temor a ser arrestats.

Després de qualificant d'"impactants i horribles" aquestes xifres, l'ONG va instar la comunitat internacional, especialment l'ONU, a intervenir immediatament perquè el règim alliberi la resta de presoners que encara estan amb vida, que superen els 200.000.

Així mateix, va demanar la creació d'un tribunal per jutjar els botxins. Finalment, l'Observatori va encoratjar l'enviat especial de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura, que inclogui aquest assumpte humanitari en les negociacions de la pau siriana.

125 "terroristes" abatuts

L'exèrcit sirià de Baixar al-Assad va anunciar ahir que havia abatut 125 terroristes durant operacions a la província de Hama, al centre del país àrab, segons l'agència de notícies oficial siriana, SANA.

Una font militar, citada per l'agència, va precisar que els soldats havien mort milicians del Front al-Nusra, filial siriana d'Al-Qaida, i del grup Moviment Islàmic dels Lliures de Sham (Llevant), de tendència salafista. Durant l'atac, les forces armades van trencar el setge imposat per aquestes organitzacions a l'entorn de la central elèctrica del poble d'Al-Zara, una localitat de majoria alauita, la secta que professa el president sirià, Baixar al-Assad, que va ser conquerida per les faccions islàmiques fa més d'una setmana.

Com a conseqüència d'aquest avanç, els combatents de la branca d'Al-Qaida i dels també anomenats Lliures de Sham, que eren als voltants de la planta elèctrica, es van veure obligats a retrocedir fins a la població de Harbnafseh, al sud de Hama. A més, un atemptat va matar set membres d'una mateixa família a la frontera turca.