L'ultranacionalista Norbert Hofer i l'ecologista Alexander Van der Bellen van quedar empatats ahir en les eleccions presidencials d'Àustria i el resultat final es coneixerà avui amb el recompte exacte del vot per correu, segons les projeccions de la televisió pública austríaca ORF.

Aquests càlculs, que parlen del 50 % per a Hofer i el 50 % restant per a Van der Bellen, tenen un marge d'error del 0,7 %, i inclouen una estimació del vot per correu, que en aquesta ocasió ha marcat un rècord amb el 14 % del cens.

A la primera volta electoral, el 24 d'abril passat, aquesta forma de votar va afavorir clarament el candidat ecologista, encara que només amb un recompte vot a vot d'aquestes paperetes es podrà aclarir qui serà el proper president federal d'Àustria. I és que entre 700.000 i 800.000 persones han votat per correu, cosa que representa més del 10 % dels 6,4 milions d'electors convocats a les urnes.

En el cas de guanyar el dretà Hofer, seria el primer cap d'estat de la dreta radical populista en un país de la Unió Europea (UE). La seva campanya electoral ha girat al voltant de l'eslògan "els austríacs primer", i s'ha centrat a defensar els valors del país enfront del que assegura que són les imposicions de la UE, l'amenaça dels immigrants i el perill que suposa l'islam. Tots dos candidats es van mostrar ahir sorpresos per l'empat i alhora optimistes de cara a acabar guanyant.