Els serveis d'intel·ligència afganesos van confirmar ahir la mort del líder talibà, el mul·là Mansur, en un atac amb drons dels Estats Units en territori pakistanès, en una zona propera a la frontera amb l'Afganistan.

"El líder talibà, Akhtar Mansur, va morir ahir -dissabte per al lector- en un atac aeri a la zona de Dalbandin, al Balutxistan, del Pakistan", va indicar Jamil Sultani, viceportaveu del Directori de Seguretat Nacional (NDS). "Akhtar Mansur, que estava sota vigilància des de feia temps, viatjava ahir en un vehicle amb els seus companys a la zona de Dalbandin, on va ser atrapat i abatut", va indicar l'NDS per mitjàd'un comunicat.

L'organisme va assenyalar que ni els atacs terroristes ni els suïcides estan justificats per l'islam ni pels "principis humans" i va assegurar que les forces de seguretat afganeses continuaran "la seva lluita per la pau i l'estabilitat".

Mansur era l'objectiu de l'atac nord-americà, que va autoritzar el president Barack Obama. Es va tractar d'un atac amb un dron (avió no tripulat) mentre Mansur i el seu acompanyant es desplaçaven en un vehicle, segons fonts de Defensa que citava el Wall Street Journal. "Mansur ha estat el líder dels talibans i ha estat activament involucrat a planejar atacs contra instal·lacions a Kabul i en tot l'Afganistan, era una amenaça per als civils afganesos i les forces de seguretat, el nostre personal i els nostres socis de coalició", va descriure el Pentàgon en la seva nota.

El mul·là Mansur es va convertir en el líder dels talibans després que al juliol de l'any passat el govern afganès desvetllés que el fundador i líder històric d'aquest grup, el mul·là Omar, havia mort el 2013. La seva designació al capdavant del principal grup insurgent afganès va ser molt discutida dins de les files talibanes.