El jutge dóna 10 dies al PP per pagar la fiança d'1,2 milions d'euros per la seva caixa B

El partit assegura que satisfarà la quantitat per evitar que el magistrat ordeni l'embargament de la seu

24.05.2016 | 08:01
La popular Andrea Levy

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha donat deu dies al PP perquè aboni 1,2 milions d'euros en concepte de fiança com a responsable civil subsidiari pel cas Bárcenas sobre la suposada caixa B del PP, tenint en compte que altres acusats no han pagat les seves.

De la Mata va ordenar al PP que aboni aquesta quantitat en comprovar que no han estat satisfetes la totalitat de les fiances reclamades com a responsables civils directes als principals acusats -els extresorers del PP Luis Bárcenas (8,9 milions d'euros), Álvaro Lapuerta (8,9) i Cristóbal Páez (7,4)- i tampoc ho ha fet el despatx d'arquitectes Unifica, el que va reformar la seu del PP al carrer Génova i que havia de pagar 4 milions.

El PP haurà de pagar els 1,2 milions d'euros que el jutge havia fixat com a fiança solidària en l'acte d'obertura de judici oral pel cas Bárcenas, ja que el que han deixat de pagar els acusats iguala o supera aquesta quantitat.

La fiança d'1.245.154 euros al PP es basa en els 220.167 euros que hauria deixat d'ingressar davant la Hisenda Pública per l'impost de societats del 2008 i en el milió d'euros que no va pagar per l'impost de societats del 2007 de l'empresa Unifica.

El jutge De la Mata va acordar aquestes fiances en l'acte d'obertura de judici oral pel cas Bárcenas que va dictar el maig del 2015. Segons deia el jutge en aquest acte, el PP va pagar amb fons procedents del circuit opac de donatius la reforma de la seva seu i consta que no va presentar la declaració per l'Impost de Societats corresponent al 2008, pel que va deixar de declarar "l'import conjunt de les donacions rebudes per la formació política".

Una part d'aquestes donacions les hauria destinat "al pagament parcial de la quantitat de 888.000 euros amb què van ser retribuïts de forma opaca alguns dels treballs executats per Unifica al PP al marge de la facturació i comptabilitat oficial".

El Partit Popular va mostrar la seva "estranyesa" pel fet que el jutge l'obligui a garantir les responsabilitats dels acusats per la suposada caixa B del partit quan "no es coneix directament" si aquests "són insolvents" per respondre per ells mateixos.

En un comunicat, el partit que lidera Mariano Rajoy va advertir que les acusacions es construeixen "exclusivament" sobre la "confiança absoluta" en les afirmacions que ha fet "una persona com Luis Bárcenas" en uns "suposats apunts manuscrits" de "la veracitat dels quals no hi ha més prova que la credibilitat que es vulgui concedir" a l'extresorer del partit.

Paral·lelament, la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va explicar que el seu partit pagarà la fiança imposada pel jutge, tot i que va destacar que aquesta fiança no és ni una multa ni una condemna a aquesta organització política.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema