L'oposició va exigir ahir al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, que aclareixi si es va comprometre per carta davant la Comissió Europea a fer nous ajustos per complir l'objectiu de dèficit, mentre que el govern va remarcar que ja hi ha anunciades mesures que s'han posat en marxa.

En una carta adreçada al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, coneguda ahir, Rajoy afirma que, "a la segona meitat de l'any" i "una vegada hi hagi un nou govern", Espanya està disposada "a adoptar noves mesures, si es requereixen, per complir aquest objectiu" de dèficit.

El govern remarca que es tracta de la carta que Rajoy va enviar a Juncker el 5 de maig, abans que Brussel·les decidís donar un any més a Espanya perquè el dèficit baixi del 3 % i ajornés fins al pròxim juliol la seva decisió respecte a si multa o no el país per l'incompliment de l'objectiu.

Així, fonts de l'Executiu van recordar que s'ha aprovat un acord de no disponibilitat per al 2016 de dos mil milions d'euros, al qual cal sumar les mesures que també han de realitzar aquest mateix any les comunitats autònomes per continuar en el camí de reducció dels seus respectius dèficits.

La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir que les mesures que falta "per fer" són per enfortir el creixement econòmic i crear ocupació, que permetran complir l'objectiu de dèficit, i que així ho ha traslladat el govern a la Comissió Europea.

El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va assegurar que la carta de Rajoy a Juncker "no planteja retallades en la segona meitat de l'any", sinó "un seguiment dels objectius de dèficit en funció de les mesures" que ja han començat a aplicar.

La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va subratllar que la carta "no parla d'ajustos" addicionals per complir el dèficit i va considerar "patètica i irresponsable" la lectura d'aquest assumpte que fa el líder socialista, Pedro Sánchez.

Sánchez va retreure a Rajoy que a Espanya prometi rebaixes d'impostos però al mateix temps s'hagi compromès a aplicar nous ajustos si aconsegueix formar govern.

"Demano a Rajoy que no menteixi sense pudor", va denunciar el líder del PSOE, que va advertir que si Rajoy "va mentir una vegada" pot intentar enganyar els espanyols "una segona" vegada.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, creu que Rajoy "s'ha precipitat" en comprometre's a fer unes retallades quan els espanyols encara no han anat a les urnes i, per tant, no sap si continuarà en el càrrec.

La portaveu al Parlament Europeu d'IU, Marina Albiol, va considerar que la carta "és el seu programa electoral ocult", mentre que el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va reclamar a Rajoy que comparegui davant la Diputació Permanent del Congrés per aclarir si aplicarà noves mesures d'ajust si torna a formar govern. "Aquest tipus de cartes no poden ser secretes perquè poden afectar molt la vida del país i el conjunt de la ciutadania", va denunciar el líder sindical.