El jutge del cas Gürtel, José de la Mata, ha obert judici oral contra l'expresident de les Corts valencianes i exdirector general de la Policia, Juan Cotino, i 22 persones més per contractar empreses de la trama per als actes de la visita del Papa a València el 2006. Cotino s'enfronta per aquesta peça de Gürtel a una petició fiscal d'11 anys de presó, encara que és l'exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno sobre qui recau la major petició de pena, de 40 anys de presó.

També es jutjarà diversos alts càrrecs de la televisió pública valenciana, així com el cap de la trama Gürtel, Francisco Correa (que s'enfronta a 38 anys de presó); el seu número dos, Pablo Crespo (37); Álvaro Pérez, El Bigotes (37), i el considerat blanquejador del grup, Jose Ramón Blanco Balín (18). En l'acte d'obertura d'aquest judici, el jutge fixa per als acusats fiances que superen els 200 milions d'euros per assegurar les responsabilitats pecuniàries que puguin declarar-se en la sentència.

En el cas de Cotino, li imposa una fiança civil de 4,3 milions, que s'eleva a 15 milions per a Correa, Crespo i El Bigotes, i a 10 per a Blanco Balín. García Gimeno haurà de pagar 11,4 milions.