El Govern augmenta els diners de butxaca de les persones amb discapacitat

Els increments van del 30 al 60% en funció del servei, i arriben fins als 398 euros

25.05.2016 | 21:57

El Govern ha anunciat aquest dimecres que farà efectiva la revisió de l´import dels anomenats diners de butxaca per a les persones amb discapacitat beneficiàries d´un servei no gratuït. S´ha anunciat en el marc de la sessió de constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), que ha encapçalat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L´increment de la quantitat de diners de butxaca suposarà pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies un import de 8 milions d´euros. A Catalunya, les persones usuàries de serveis residencials disposen de 132,8 euros mensuals per despeses personals, mentre que la legislació estatal estableix un mínim per a les mateixes despeses de 101,8.

Així per al servei de residència per Discapacitat Física hi haurà un augment d´entre un 30% i un 60%, de 199,19 a 398,39 euros; per al de residència per Discapacitat Intel·lectual amb suport extens i extens amb trastorn de conducta hi haurà un augment d´entre el 20% i el 45%, de 132,79 a 298,79 euros; per al de residència per Discapacitat Intel·lectual amb suport generalitzat hi haurà un augment d´entre el 20% i el 50%, de 132,79 a 331,99 euros, i per al servei de llar-residència per Discapacitat Intel·lectual hi haurà un augment d´entre el 50% i el 60%, de 331, 99 a 398,39 euros.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que també ha assistit a la reunió, ha recordat que el 4 de març el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es va comprometre amb COCARMI a aplicar la mesura condicionant-la als crèdits pressupostaris disponibles. Finalment, després d´estudiar-ne l´impacte econòmic, la consellera ha avançat que la mesura s´aplicarà tot i no conèixer la disponibilitat pressupostària per a 2016.

Bassa ha recordat també que a Catalunya els diners de butxaca es fixen en una quantitat superior a la resta de l'Estat, ja que es calcula el 20% de l'IRSC (19% de l´IPREM a Espanya), perquè es vol tenir en compte el cost de la vida superior a Catalunya. A la pràctica, això suposa que a Catalunya, les persones usuàries de serveis residencials disposen de 132,8 euros mensuals per despeses personals, mentre que la legislació estatal estableix un mínim per a les mateixes despeses de 101,8 euros. És a dir, que a Catalunya, les persones disposen d´un 30% més de recursos que en altres territoris.

Tot i això, es va detectar que hi havia determinats col·lectius que amb aquestes quantitats no podien desenvolupar la seva autonomia personal. És per això que en el sector de la discapacitat física es va determinar amb caràcter immediat fixar una quantitat mínima garantida del 30% de l´IRSC.

A la trobada també han assistit representants de les entitats municipalistes i de les principals federacions d´entitats de persones amb discapacitat, com COCARMI.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Dimecres calorós, però amb possibilitat de plugims al Prepirineu

Les temperatures màximes es mouran entre els 22 i els 27 grays a la Catalunya Central

Ratifiquen la nova «Ortografia» que redueix a 15 el nombre d´accents diacrítics

Ratifiquen la nova «Ortografia» que redueix a 15 el nombre d´accents diacrítics

La institució defensa que es tracta d'una proposta "enraonada" i que s'ha acordat "per consens"

´I´m a catalan´. Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

´I´m a catalan´. Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

El 24 d'octubre de 1971, les Nacions Unides van lliurar la Medalla de la Pau al músic català

Enllaços recomanats: Premis cinema