Els líders de tots els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona van criticar ahir la gestió del consistori liderat per Ada Colau prèvia al desallotjament d'una oficina bancària ocupada al barri de Gràcia, tancada amb 16 ferits i un detingut després d'un important desplegament dels Mossos.

En un debat organitzat per Onda Cero, el portaveu de CiU a l'Ajuntament, Joaquim Forn, va condemnar l'ús de la violència per part dels okupes i va afirmar que l'anterior executiu va pagar un lloguer del local desallotjat "per guanyar temps" i negociar amb els ocupants, per evitar un conflicte.

De la seva banda, Carina Mejías, de Ciutadans, va lamentar que els disturbis de dilluns són culpa de la "no presa de decisions", i va demanar que la capital catalana "no es converteixi en un espai d'impunitat". Alfred Bosch, d'ERC, va afirmar que l'actuació policial per desallotjar el local ocupat de Gràcia va ser "desproporcionada" i va assenyalar que tenir "un segon Can Vies" no suposa un canvi, i va apostar per mediar "fins a l'extenuació".

Per contra, María José Lecha, de la CUP, va assegurar que el local desallotjat era un espai "arrelat al barri" amb una bona convivència amb els veïns i va qualificar de "paramilitar" el desplegament policial efectuat.

La reacció de Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en declaracions a RAC1, va rebutjar els incidents i va recordar que l'Ajuntament no té res a veure amb el desallotjament, més enllà de decidir que no pagaria el lloguer a la propietat, com va fer el govern del convergent Xavier Trias. "Rebutgem qualsevol forma de violència. Els veïns de Gràcia no es mereixen aquestes destrosses que no porten enlloc. Però també cal preguntar-se què hi ha darrere d'això", va declarar l'alcaldessa.

Colau va aclarir que "l'Ajuntament no intervé en el desallotjament. Però no ens desentenem", encara que el local no és propietat del consistori. "Ells mateixos van dir que no estaven d'acord amb aquest lloguer desorbitat. Nosaltres els hem ofert buscar un espai alternatiu perquè la part d'activitat social i cultural es pugui fer", va informar l'alcaldessa.

La versió dels Mossos

Els Mossos d'Esquadra van atribuir els incidents de dilluns a la nit al barri de Gràcia de Barcelona a un grup d'unes 200 persones que van provocar "actes de violència urbana molt greus", i van advertir que si torna a haver-hi incidents, la policia respondrà de nou amb fermesa. El portaveu dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Xavier Porcuna, va assegurar que la policia catalana va haver d'intervenir "sí o sí" per dispersar els esvalotadors perquè estaven posant en risc la seguretat de les persones i la integritat dels béns públics i privats.

Segons el portaveu dels Mossos, els incidents, saldats amb 14 mossos ferits lleus i un detingut, van estar provocats per un grup d'unes 200 persones, que va definir com "gent violenta que aprofita l'anonimat de la massa" i que van actuar de forma "premeditada" amb l'objectiu de "crear por" i cometre actes de violència urbana greus, entre ells incendiar contenidors, bolcar un vehicle i llançar dissolvent a una furgoneta policial amb l'objectiu d'incendiar-la.

Noves càrregues policials

Ahir, els Mossos van carregar de nou, cap a les deu de la nit, contra manifestants que donaven suport als desallotjats del Banc Expropiat després que aquests aconseguissin tornar a obrir l'edifici retirant les tanques de protecció que s'hi van posar dilluns. Just després que s'hagués obert l'immoble, la policia va carregar i la manifestació es va dissoldre.