El director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, va acusar ahir la CUP d'emparar els violents a Gràcia, en un tens debat en el qual la formació anticapitalista va posar en dubte la seva capacitat per seguir al capdavant de la policia per dissenyar un dispositiu "violent, brutal, descontrolat i caòtic". Batlle va comparèixer al Parlament per defensar l'actuació dels Mossos d'Esquadra a Gràcia, on aquesta setmana s'han produït disturbis després del desallotjament dilluns del "banc expropiat", i per anunciar que la policia mantindrà la seva fermesa si hi continua havent actes de violència urbana. En un tens debat, la diputada de la CUP Mireia Vehí va ser molt crítica amb Batlle, en considerar "brutal i abusiva" l'actuació policial i va tirar en cara al director de la policia que només hagi donat dades de mossos lesionats i hagi ocultat que també hi ha hagut manifestants ferits.

Batlle va defensar l'actuació policial, es va mostrar "orgullós" de la labor dels agents, especialment dels antiavalots, es va defensar dels atacs rebuts i va carregar contra Vehí: "l'únic violent, brutal i descontrolat a Gràcia és l'actuació de la gent a la qual vostè està emparant amb les seves paraules". "Li demano responsabilitat. Vostè és diputada. És representant dels ciutadans de Catalunya i té l'obligació de demanar que l'exercici dels drets es faci amb civisme. I el que ha passat aquests dies a Gràcia no ha estat així. Hi ha hagut una gent que ha fet un exercici lliure del dret a manifestació i una minoria violenta, brutal i descontrolada, que ha fet un mal ús d'aquest dret", va exclamar Batlle.

El cap policial va replicar que els responsables dels aldarulls "són únicament i exclusiva els que els han provocat, ningú més", pel que va defensar que l'actuació dels agents ha estat "absolutament professional". Batlle es va mostrar "orgullós" de la labor dels Mossos, encara que va admetre que qualsevol operatiu pot ser objecte de crítica, especialment els que, com dilluns, duren més de quinze hores, entre el desallotjament i les posteriors dispersions. Vehí va afirmar que, per a la CUP, Batlle no està capacitat per seguir al capdavant dels Mossos, per la seva gestió "irresponsable i poc efectiva" que "alimenta el conflicte en comptes de solucionar-lo".

C's i PP van mostrar el seu suport a la labor policial mentre que els diputats de PSC, Assumpta Escarp, i CSQP, Joan Josep Nuet, van qüestionar si hi va haver intencionalitat política en la data del desallotjament, ja que coincidia amb la vigília del primer aniversari de la victòria de Colau i la firma del pacte entre BComú i el PSC.

Noves protestes anit

Centenars de persones es van concentrar de nou anit a la plaça de la Revolució, al barri de Gràcia, a prop del Banc Expropiat. Els concentrats van arribar de diversos punts de la ciutat i tenien la intenció inicial d'encerclar l'edifici formant cadenes humanes. Aquesta opció, però, va ser desmantellada pels Mossos, que es van avançar i van bloquejar l'accés a l'immoble. La tensió va créixer. Cap a dos quarts d'onze, els Mossos van anunciar per megafonia que carregarien per dissoldre la manifestació.

Els manifestants van marxar en diferents grups cap a Gran de Gràcia i la manifestació es va dissoldre. Allà van començar els aldarulls i l'actuació policial. Hi va haver contenidors bolcats, algun de cremat, algun caixer cremat, vidres trencats de cotxes, d'aparadors i d'entitats bancàries. Els mossos van disparar alguna salva i hi havia grups de persones distribuïdes arreu del barri, on es formaven algunes barricades.