El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va dir ahir que "un no és un Estat per dir que és un Estat, si els altres no reconeixen que ho ets", una circumstància que, va destacar, no es dóna ni a Catalunya ni a Kosovo.

García-Margallo va fer aquestes declaracions després de la reunió que va mantenir a Belgrad amb el seu homòleg serbi, Ivica Dacic, amb qui va parlar del procés sobiranista a Catalunya i de Kosovo, l'exprovíncia sèrbia que es va autoproclamar Estat independent el 2008.

El cap de la diplomàcia espanyola va reafirmar a la capital sèrbia el principi d'integritat territorial com a principi bàsic per a la pau i l'estabilitat amb tres excepcions que, va explicar, no es donen en el cas de Kosovo, la independència del qual Espanya no reconeix. García-Margallo va dir que la situació a Catalunya i a Kosovo s'assemblen només "perquè un territori sigui un Estat és necessari que els altres reconeguin que és un Estat", cosa que "en cap cas no es produeix a Catalunya", on "no hi ha cap reconeixement ni intent de reconeixement".

A Kosovo, va continuar el ministre espanyol, hi ha 85 estats membres de l'ONU que no el reconeixen com a tal. "No és possible ser un Estat si els altres no reconeixen que ets un Estat", va insistir García-Margallo.

Per contra, Catalunya i Kosovo es diferencien, segons Margallo, en el fet que a l'exprovíncia sèrbia hi va haver un context bèl·lic que no es va produir a Catalunya.