El PP va anunciar la disposició del seu president i candidat a la reelecció a la presidència del Govern, Mariano Rajoy, de participar en la campanya del 26-J en un debat a quatre amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, però rebutja un cara a cara amb el líder del PSOE. El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va ser l'encarregat de proposar aquest debat a quatre poc després que el secretari d'Organització dels socialistes, César Luena, traslladés als populars la petició d'un debat entre Rajoy i Sánchez.

El PP no és partidari ara de repetir el cara a cara entre els dos líders, ja que considera que el debat a quatre és "el format més idoni" en ser "el que millor representa la pluralitat del nou Parlament". Tanmateix, en cas que al final Rajoy accepti un debat a dos, com va plantejar el PSOE, Casado no va tancar la porta al fet que, en comptes de Sánchez, el contrincant fos el líder de Podem, Pablo Iglesias.

Casado va justificar que el PP només prevegi un debat a quatre amb Rajoy en ser una campanya "curta" on el candidat a la reelecció ha d'"estar a tots els territoris i en altres formats televisius".

Per la seva banda, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar, davant la petició del PSOE, que se li fa "estrany" que Sánchez sol·liciti un debat sense "el seu soci" Rivera. Luena, però, va reclamar a Rajoy que accepti els cara a cara, "perquè no se li pot furtar als espanyols un debat entre els que ara governen i entre l'alternativa que governarà a partir del 27 de juny". El que no acceptarà Sánchez és un debat a dos amb Iglesias en considerar, segons Luena, que aquest format l'han de protagonitzar "els que tenen opcions de ser president". "No acceptarem un Sánchez-Iglesias. Per què debatre amb la tercera força i no amb la quarta? Seria un mal precedent", va exposar Luena.

C's, per boca del seu dirigent Miguel Gutiérrez, va assegurar que Rivera només aniria a debats en què participin tots els líders. No obstant això, finalment ha acceptat un cara a cara amb Iglesias el 5 de juny a Salvados de La Sexta.

El secretari de Comunicació de Ciutadans, Fernando Páramo, va defensar aquesta decisió perquè "no es pot tenir por de debatre", i va destacar que "al populisme i als que venen fum cal desemmascarar-los amb fets i solucions".

El dirigent de C's Miguel Gutiérrez va assenyalar que "caldrà negociar" si aquests debats han de ser "a quatre o a sis". Gutiérrez, que va dir que espera que en aquesta ocasió el president en funcions "no s'amagui darrere de la seva vicepresidenta", Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que al seu partit li agradaria que hi hagués "molts debats" en aquesta campanya, "com més millor".

Debat incomplet

D'altra banda, l'associació d'estudiants Demos, de la Universitat Carlos III, va informar que el PP li ha traslladat que no acudirà al debat a quatre que organitza aquesta institució el dia 6 de juny i al qual assegura que sí que han confirmat la seva assistència els altres tres líders.