El govern central seguirà de prop la seguretat dels gairebé 200.000 espanyols que viuen a Veneçuela i es planteja reforçar la representació diplomàtica per atendre les seves necessitats, davant el deteriorament de la situació "excepcional" al país.

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que la decisió del govern de Nicolás Maduro de decretar l'estat d'excepció, que no ha estat confirmada per l'Assemblea Nacional veneçolana, "és un fet excepcional que requereix un seguiment excepcional".

Va posar més èmfasi en el "deteriorament tan important" de la seguretat, especialment a les ciutats i a la capital, Caracas, situació que ha portat l'Executiu de Rajoy a decidir el retorn de l'ambaixador espanyol perquè pugui atendre les necessitats dels espanyols a Veneçuela.

El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va presidir ahir la reunió del Consell de Seguretat Nacional que, a més d'aprovar l'informe del 2015, va analitzar l'evolució de la crisi migratòria a Europa, l'amenaça terrorista després dels atemptats de França i Bèlgica, i la situació a Veneçuela des de l'òptica dels interessos espanyols al país. L'Executiu busca "atendre millor" la població espanyola i els interessos de les empreses que tenen interessos al país iberoamericà, també davant els problemes de desproveïment d'aliments i medicines que pateix la població.

Sáenz de Santamaría, va destacar ahir que l'executiu espanyol "no ha descobert Veneçuela" durant l'actual campanya electoral i que el gabinet ha estat molt pendent de l'evolució del país en defensa dels ciutadans i empreses espanyoles.