Espanya celebra aquest dissabte el Dia de les Forces Armades per commemorar la tasca dels militars. Cada cop són més, però, els qui comencen a qüestionar les despeses que l'Estat dedica a celebrar aquest dia i en general els diners que es destina a armament.

Els pressupostos que Espanya destina en matèria de Defensa són clars. Aquest 2016, la despesa que es dedicarà a aquest ministeri està xifrat en 5.787.890 milions d'euros, no obstant això, aquesta xifra mai representa el que es gasta realment.

Cada any, aquests pressupostos es disparen fins a tal punt que la mitjana del que Espanya gasta realment al seu programa d'armament és en realitat 1.600 milions d'euros més elevada del que es preveu als Pressupostos Generals de l'Estat.

Això es tradueix de les dades ofertes per la IGAE (Intervenció General de l'Administració de l'Estat) sobre la liquidació final dels pressupostos de l'Estat, el quins mostren que només l'any passat el nostre país va gastar més de 2.000 milions d'euros del que estava previst amb anterioritat.

Noves despeses no reflectides

Aquest 2016 sembla que no quedarà gaire lluny dels anys anteriors. El ministeri de Defensa ja ha reconegut que la despesa militar d'aquest any serà molt major del que estava pressupostat. Poc després d'aprovar els Pressupostos del 2016, Pedro Morenés, secretari d'Estat de Defensa, va avançar que a aquests diners cal sumar-li un extra d'1.000 milions.

Amb aquest extra es pagaran els Programes Especials d'Armaments (PEAS) que queden pendents i que no estan reflectits al pressupost del Ministeri de Defensa.

A aquestes despeses cal sumar-los també els 856 milions extres que ja es van aprovar al maig de l'any passat. Amb aquests diners es farà front, entre uns altres, al programa del 'caça' Eurofighter (399,7 milions d'euros), l'Airbus A400M (154,4 milions), el vehicle blindat Pizarro (60 milions), o els helicòpters Tigre (68,9 milions), NH-90 (45,6 milions d'euros) i EC-135 (39,2 milions).

Pedro Morenés, ministre de Defensa en funcions. EFE

Però aquesta fórmula de no reflectir als Pressupostos el que realment es gasta en Defensa no és nova. Des de fa alguns anys, el govern fa front a aquestes despeses extra en forma de decrets llei, cosa que sempre ha estat molt criticat per l'oposició.

De fet, a aquestes xifres reals caldria sumar-li moltes altres més que triplicarien la despesa que Espanya assegura destinar en armament. A aquestes xifres caldria sumar-li unes altres com les classes passives de militars, les despeses de la Guàrdia Civil, les despeses en organitzacions com l'OTAN o el R+D militar. Despeses que es troben repartits en altres ministeris.

Espanya, a la cua en despesa militar

No obstant això, encara que aquestes xifres semblen molt desorbitades, es queden molt petites si les comparem amb les quals destinen en armament altres països.

Estats Units i Xina segueixen al capdavant quant a despesa en armament militar. Segons l'Institut Internacional d'Estudis per a la Pau d'Estocolm (SIPRI), aquests països van destinar en 2015 ni més ni menys que 533.000 i 191.000 milions d'euros, respectivament.

Aquestes despeses sí que es disparen quan els comparem amb el tercer país de la llista que més destina a despeses militars: Aràbia Saudita. Aquí es van destinar l'any passat 77.000 milions d'euros en armament.

Després dels atemptats de París, França i Regne Unit ja van anunciar que incrementarien la seva despesa en defensa i seguretat per lluitar contra l'Estat Islàmic. Així i tot, aquests països ja es colaven des de fa anys en la llista dels 10 que més diners destinen a despeses militars.