L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias va pagar fins i tot l'IBI i les taxes d'escombraries del Banc Expropiat perquè no es desallotgés els okupes, que després de convertir Gràcia en un camp de batalla tres nits consecutives van advertir que el conflicte només cessarà quan puguin tornar al local.

Trias, a qui la Fiscalia investiga per un delicte de malversació per pagar 65.000 euros de lloguer anual el 2015 del Banc Expropiat al propietari de l'immoble perquè no instés al desallotjament, va incorporar en el contracte que el consistori es faria càrrec de l'IBI, les taxes d'escombraries, les contribucions i qualsevol desperfecte causat pels okupes.

En el document, signat per l'aleshores primer tinent d'alcalde Joaquim Forn, s'estableix, a més, que les dues parts desconeixien l'estat del local i de les seves instal·lacions i, que malgrat això, el consistori es comprometia a lliurar-lo en acabar el lloguer "en bones condicions per al seu ús immediat", amb instal·lacions aptes per al subministrament d'aigua i llum, tancaments exteriors i interiors en bon estat i un mínim de tres sanitaris. Al contracte es justifica el pagament del lloguer per part de l'Ajuntament "davant la previsió certa que el desallotjament forçós dels ocupants del local -que era previst executar abans d'acabar el 2014- ocasionaria disturbis i aldarulls que poden posar en perill la pau social de l'entorn en què es troben les finques". Paral·lelament, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va sortir ahir en defensa de Trias, en considerar que va prendre decisions per evitar mals majors i que va actuar guiat pel bon sentit.

L'altra cara de la moneda

Els okupes, que ahir es van desentendre de la polèmica pel fet que Trias els pagués el lloguer, van avisar que "l'única solució" per posar fi al conflicte és que puguin tornar a entrar al local. "No tenim res que negociar perquè no aspirem a res més que a reobrir el Banc Expropiat en el mateix lloc on sempre ha estat. Si volen negociar, que ho facin entre ells, Generalitat, Ajuntament i el promotor immobiliari. No és el nostre assumpte. No volem un altre espai, volem aquest, on és, amb les veïnes", van assegurar els okupes en un comunicat a Internet.

D'altra banda, dijous a la nit, Enric Oller, periodista manresà de TV3, va ser agredit quan cobria la informació de les protestes (més informació a la pàgina 6).