La CUP presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat. És el que va aprovar ahir en la reunió del Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària celebrada a Vilassar de Dalt "esperant que Junts pel Sí presenti una nova proposta amb canvis importants". Volen "tenir més temps per negociar una nova proposta més desobedient amb l'estat i obedient amb el Parlament i la declaració del 9-N".

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, va assegurar que la decisió no suposa que vulguin "carregar-se" la legislatura, sinó que demanen a JxS una "nova proposta". La decisió es va prendre amb 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions. "Els pressupostos no responen a allò que enteníem que havien de respondre: uns comptes netament rupturistes i que revertissin privatitzacions i retallades", va assenyalar Reguant, que va apuntar: "per això, hem decidit que la millor opció és presentar una esmena a la totalitat als pressupostos". Però per a Reguant, "aquí no s'acaba res, sinó que tot just comencem a negociar i encara tenim uns dies". "No volem perdre la setmana que ve", va suavitzar el to Reguant, que va demanar a Junts pel Sí que mogui fitxa. "Demanem a JxS que faci una altra proposta, amb uns altres paràmetres, que continguin una part de les nostres iniciatives", va reblar la diputada, que va lamentar que els comptes presentats per Junqueras no inclouen "cap o gairebé cap" de les demandes de la CUP-CC.

Els pressupostos de la CUP

"Els pressupostos que la CUP-CC podria votar favorablement han de plantejar una desobediència clara i frontal en relació amb les imposicions de l'estat espanyol, i això vol dir desobeir els topalls del dèficit, la suspensió de lleis i la suspensió de sistemes de recaptació", va enumerar la diputada cupaire, que també va parlar de fer cas omís als mercats financers: "o sigui, impagar el deute i els interessos", va puntualitzar Reguant.

La CUP també aposta per plantejar clarament la reversió de les privatitzacions i de les retallades dels darrers anys. "I, finalment, posar sobre la taula tota la part impositiva que no s'ha recollit perquè no hi ha acord dins de JxS", en referència a l'increment de l'IRPF per a les rendes més altes, va manifestar la diputada de la CUP, que considera que això és cabdal i que s'hauria d'haver recollit. Per reforçar la seva posició contrària al projecte de pressupostos presentats al Parlament pel vicepresident català i líder d'ERC, Oriol Junqueras, Reguant va subratllar que "sense això no creiem que siguin uns pressupostos independentistes ni socials. Podem seguir negociant i parlant, però calen canvis profunds".

Els pressupostos de la Generalitat per aquest any inclouen, entre altres aspectes, una partida de 48,5 milions destinada al desplegament de la Hisenda pròpia i un increment de 874,3 milions d'euros de despesa social dels diferents departaments de la Generalitat.

En la roda de premsa al Parlament de presentació dels pressupostos, Junqueras va assegurar que el projecte conté "millores substancials" respecte al pla de xoc social plantejat en un principi per Junts pel Sí a la CUP. Això no ha satisfet, però, la formació antisistema, que planteja compromisos en qüestions com la "desobediència" en assumptes tan delicats com el dèficit, per la qual cosa posarà contra les cordes el Govern.