Un jutge mexicà va concedir ahir la suspensió provisional de l'extradició als EUA al narcotraficant Joaquín el Chapo Guzmán, en contra de la decisió de la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) d'extradir el capo als Estats Units. Segons va aparèixer publicat en el Consell de la Judicatura Federal (CJF), divendres es va fer públic que el jutjat tretzè de districte d'empara en matèria penal de la Ciutat de Mèxic va concedir la suspensió provisional com una mesura cautelar i d'acord amb els plantejaments d'un judici d'empara.

La suspensió tindrà efecte "fins que es notifiqui a les autoritats responsables del que es resolgui en relació amb la suspensió definitiva", va explicar el jutge. A més, va donar un termini "improrrogable" de 48 hores perquè la cancelleria presenti un informe que justifiqui que aquesta decisió compleix el Tractat d'Extradició signat entre els dos països. Si no rep aquest document, se celebraria una audiència el 2 de juny vinent.

El Chapo afronta diversos càrrecs als EUA. Una cort de Califòrnia l'acusa de tràfic de cocaïna i una altra de Texas li imputa delinqüència organitzada, homicidi i possessió d'armes de foc. La Secretaria de Relacions Exteriors va anunciar el 20 de maig la decisió de concedir l'extradició del capo, uns dies després de rebre dues opinions jurídiques a favor del lliurament als EUA perquè fos processat en els dos tribunals esmentats. El criminal va ser reclòs el 8 de gener a la presó de l'Altiplà, després que fos capturat a Sinaloa.