El president en funcions del govern espanyol i candidat del PP a la reelecció el 26-J, Mariano Rajoy, va aprofitar ahir una part de la seva intervenció en les jornades del Cercle d'Economia per carregar contra els Ajuntaments de Barcelona i Madrid, i especialment contra les actuacions impulsades per l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau. Segons Rajoy, algunes de les seves decisions en turisme, llicències, terrasses, manters o inversions són "un error gravíssim" i provoquen "un mal enorme a l'economia espanyola". Per al president del govern, tant l'Ajuntament de Barcelona com el de Madrid estan actuant amb "demagògia barata, prejudicis ideològics i sense pensar en l'interès general", i això pot castigar l'economia.

La intervenció de Rajoy en les jornades del Cercle d'Economia girava al voltant de les possibilitats de creixement d'Espanya si, segons el plantejament del president, se segueixen les seves reformes i fórmules polítiques. Això, però, no va impedir que, enmig del seu discurs, sense que ningú li ho preguntés i sense que encaixés en el seu guió, Rajoy carregués contra els Ajuntaments de Barcelona i Madrid. I és que, segons ell, estan perjudicant l'economia espanyola.

"La inestabilitat política i la incertesa són molt negatives per a l'economia, però algunes decisions d'algunes administracions fan també un mal enorme a l'economia espanyola", va dir quan va introduir la seva crítica. Així, sense esmentar Ada Colau en cap moment, Rajoy va enumerar tot un seguit de polèmiques i decisions que afecten el govern municipal de Barcelona per intentar avalar la seva teoria. "Suspendre noves llicències d'hotels per un any és un greu error. Suspendre llicències turístiques per repensar el model d'una ciutat, també. Treure legitimitat a l'organisme Turisme de Barcelona és un error. Frenar l'aplicació de l'ordenança de terrasses fa mal a l'economia. Reforçar la venda de productes top manta i impulsar un sindicat de manters fa mal. Negar-se a la cobertura de la Ronda de Dalt fa mal a l'economia. Filtrar els sous de la gent que fa vaga també és un error gravíssim", va etzibar, apuntant Colau.

Càrrega contra el procés

Paral·lelament, el president del govern en funcions va reiterar la total oposició al procés independentista i a una possible consulta sobre la secessió. Després de recordar que la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "va anar bé", va mostrar la seva "disposició total" a "parlar" de la majoria de les qüestions que es van tractar en la trobada, i va insistir que Puigdemont té un posicionament polític "que no comparteixo". "Jo no liquidaré la sobirania nacional, per a un referèndum que liquidi la sobirania nacional, que no comptin amb mi, perquè crec en la unitat d'Espanya. Ara bé, a partir d'aquí, si tots cedim, es pot parlar de tot", va sentenciar.

Rajoy va mostrar la seva preferència per un pacte amb el PSOE per governar després de les eleccions del 26 de juny que no pas fer-ho en minoria, perquè creu que seria molt difícil i que no és el que més convé a Espanya.