El 68,36 % dels voltants que ahir van acudir a Tortosa en la consulta ciutadana no referendària sobre el futur del monòlit franquista que exalta els caiguts del bàndol feixista en la batalla de l'Ebre van decidir que el monument es quedi al punt del riu Ebre on és i que se'n reinterpreti el significat.

La consulta incloïa dues opcions: retirar i museïtzar el monument, o bé, mantenir-lo, contextualitzar-lo i reinterpretar-lo. 5.755 persones van votar a favor de mantenir-lo, 2.631 (el 31,25 %), a favor de retirar-lo, 33 en blanc i 44 van ser nuls.

Segons l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la participació va ser del 29,3 % dels que hi tenien dret, 8.464 persones de 28.467. Bel va destacar que si s'agafa el cens ordinari -ahir podien votar els menors de 16 anys en amunt-, la participació havia estat de prop del 40 %.

Hi va haver cues des de primera hora del matí en moltes de les onze seus habilitades per poder participar en la consulta. L'elevada participació durant les primeres hores del matí va fer que, en algunes de les meses, s'hi hagués de fer mitja hora de cua per exercir el dret a vot.

ERC, per mitjà de Gabriel Rufián, i Òmnium van demanar que es retirin els monuments franquistes sense consultes prèvies com la d'ahir a Tortosa.