El TS tomba una demanda d'un pare que volia ensenyament bilingüe a Roses

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, creu que la sentència "reforça" la immersió

29.05.2016 | 00:00
L´exterior del CEIP Montserrat Vayreda, on el demandant duia els fills

El Tribunal Suprem (TS) va tombar la demanda d'un pare que reclamava ensenyament bilingüe en català i castellà en una escola de Roses. L'home sostenia que el model educatiu de Catalunya vulnerava els drets a la igualtat i a l'ensenyament establerts en la Constitució Espanyola. L'alt tribunal, però, li va desestimar el recurs perquè, deixant de banda quina ha de ser la proporció de les dues llengües a les aules, no va considerar que s'hagués lesionat cap dret fonamental.
Aquest no és el primer revers judicial que s'endú el demandant, perquè l'any 2014 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també va fallar a favor del Departament d'Ensenyament. La consellera Meritxell Ruiz va afirmar que la sentència "avala" i "reforça" la immersió lingüística i va augurar que servirà per "aturar" nous processos judicials per augmentar l'ús del castellà a les aules.
El cas que ahir va sentenciar el Suprem es remuntava a l'estiu del 2012. El pare té dos fills que estudiaven al CEIP Montserrat Vayreda de Roses. Aquell juliol, l'home va presentar dues sol·licituds al Departament d'Ensenyament, instant la Generalitat a "adaptar el sistema educatiu" per "garantir" que no només els seus fills, sinó també tots els alumnes de l'escola rebessin ensenyament bilingüe en castellà i català. L'home s'emparava en la sentència del Constitucional del 2010, que establia que el castellà també era llengua vehicular a les aules.
El Departament, però, va tombar-li la pretensió assegurant que el model actual "és plenament respectuós amb el règim de cooficialitat". Aleshores, el pare va dur l'afer als jutjats. Va presentar un recurs davant el TSJC, en què assegurava que la decisió vulnerava els principis d'igualtat i d'ensenyament recollits en la Constitució espanyola.
A més d'insistir en la petició perquè el català i el castellà tinguessin el mateix pes a les aules, l'home reclamava una indemnització de 12.000 euros a la Generalitat per danys i perjudicis. L'alt tribunal català ja li va donar un primer revers al juliol del 2014, quan li va tombar el recurs. Llavors, el pare va elevar el cas al Suprem, que ara ha tancat el cercle. Davant el TS, sostenia que "la incorporació d'una llengua que no sigui l'habitual", en referència al català, s'ha de fer sota el supòsit "que els ciutadans hagin arribat a dominar-la".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema