El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van defensar ahir l'esperit reconciliador del projecte europeu durant els actes del centenari de la batalla de Verdun, la més llarga de la Primera Guerra Mundial i tomba de 300.000 soldats dels dos països.

Els dos mandataris van oferir així una imatge solemne d'unitat en un homenatge de diverses hores dut a terme en un lloc emblemàtic. Un esdeveniment que es va fer quan hi ha diverses incerteses sobre el projecte de la Unió, com ara el referèndum britànic sobre la continuïtat del Regne Unit a la UE, la crisi dels refugiats o les dificultats econòmiques de l'eurozona. "No ens separen més trinxeres. Raonar únicament en termes nacionals, nacionalistes, ens fa retrocedir", va assenyalar la cancellera des d'aquest lloc simbòlic del nord-est de França que fa cent anys va viure deu mesos d'una pluja contínua d'obusos.

Com ja van fer el 1984 el llavors president francès, François Mitterrand, i el canceller alemany de l'època, Helmut Kohl, Hollande i Merkel van convertir Verdun en un "símbol de la reconciliació francoalemanya", després d'haver-se enfrontat en dues guerres mundials. "El nostre deure sagrat està escrit a la terra arrasada de Verdun. Estimem la nostra pàtria, però protegim la nostra casa comuna davant les forces de la divisió, del tancament i del replegament", va proclamar el president francès.

"Verdun -va afegir Hollande- és una ciutat que representa el pitjor, quan Europa es va perdre fa cent anys, i també el millor, quan la ciutat és capaç d'esforçar-se, d'unir-se per la pau i l'amistat francoalemanya. Visca l'amistat, visca l'esperit de Verdun", va dir.

D'altra banda, el cap de l'estat francès també va apel·lar a l'esperit de la solidaritat europea en referència a la crisi dels milers de refugiats que intenten arribar al continent des de països com Síria, Eritrea o l'Iraq: "França i Alemanya tenen l'obligació d'ajudar les poblacions que fugen de les massacres". Des del Palau de l'Elisi van informar que en el dinar privat entre tots dos Hollande i Merkel van abordar assumptes com ara la lluita contra Estat Islàmic (EI) i l'actualitat europea. La trobada va produir-se exactament cinquanta anys després de la visita a Verdun del president francès Charles de Gaulle, presoner alemany durant la Primera Guerra Mundial.