Una seixantena d'entitats van protagonitzar ahir una manifestació multitudinària pels carrers de Barcelona entre crits d'independència i a favor dels drets socials, en el marc d'una protesta nascuda per la suspensió del Constitucional d'una vintena de lleis socials catalanes, entre les quals la d'emergència energètica, la d'igualtat, i pel buidatge de competències de la cambra catalana. Segons la Guàrdia Urbana, van ser 8.000 els manifestants que van acudir a la crida, mentre que per als organitzadors l'afluència va ser de 60.000 persones.

La manifestació es va iniciar a la plaça d'Urquinaona i va resseguir sense incidents la Via Laietana i el passeig d'Isabel II fins a arribar a la darrera parada, el Pla de Palau, on s'ubica l'antiga seu de la delegació del govern espanyol i on hi havia diversos representants de les entitats organitzadores: els sindicats CCOO i UGT, la Taula del Tercer Sector, Òmnium Cultural o la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC).

A la primera línia de la manifestació s'hi van col·locar els representants d'unes 60 entitats veïnals, culturals i sindicals de Catalunya que duien una pancarta amb el lema "Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials i democràcia real". A segona fila, s'hi podien trobar representants de tot l'arc polític català, excepte el PP i Ciutadans, que van sostenir una gran bandera catalana.

Entre altres, hi van participar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras; la portaveu del Govern, Neus Munté; el conseller Josep Rull, el diputat d'ERC Gabriel Rufián, i el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens. També hi van ser presents diversos representants del PSC i l'entorn de l'Iniciativa, com ara el líder del PSC, Miquel Iceta; el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el líder parlamentari de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, entre altres.

Al llarg de la marxa, es van sentir crits a favor de drets bàsics com ara el de l'habitatge, l'educació pública de qualitat -amb la derogació de la LOMCE-, una sanitat pública i de qualitat per a tothom, més drets als consumidors, una societat inclusiva i el dret a un treball digne, que implica revertir mesures com la reforma laboral.

El president de la CONFAVC, Jordi Giró, va demanar que el govern espanyol deixi de recórrer lleis catalanes que són elementals per a la societat. Per la seva banda, el president de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, va recordar que les lleis suspeses no suposen una invasió de competències, sinó que frenar-les és anar contra els drets socials dels ciutadans. D'altra banda, Rufián va assegurar que "avui més que mai diem que no demanarem permís mai més" per fer lleis socials.