El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat que els habitatges particulars destinats a apartaments turístics no són il·lícits ni contraris a la convivència veïnal, sempre que no acullin actuacions o conductes "incíviques".

En una sentència, l'alt tribunal català estima el recurs presentat pels propietaris d'uns apartaments turístics de Barcelona que van ser denunciats per la comunitat de veïns i revoca la sentència d'un jutge que els condemnava a cessar el seu negoci, resolució que després va confirmar l'Audiència de Barcelona.

El TSJC considera que, d'acord amb la regulació legislativa, l'existència d'habitatges d'ús turístic "no pot conceptuar-se com una activitat il·lícita", sinó que està admesa per la Llei d'Habitatge.

Per aquest motiu, la sentència insisteix que no es pot "concloure en abstracte que l'habitatge d'ús turístic suposa una activitat contrària a la convivència normal en una comunitat", sinó que és necessari que "pugui ser titllat d'anòmal o antisocial, com a conseqüència d'una sèrie de conductes o actuacions que mereixin la consideració d'incíviques".

"Encara que aquesta anàlisi s'haurà de produir cas per cas", adverteix la sentència, que firma el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i els altres sis magistrats que componen l'alt tribunal català.

En el cas concret que ha motivat la sentència, el TSJC raona que l'activitat d'ús turístic "no està prohibida per les normes estatutàries ni les normes urbanístiques del sector, al mateix temps que tampoc no va en contra de les disposicions generals sobre activitats que molesten, insalubres, nocives i perilloses".

A més, considera que l'activitat dels apartaments turístics impugnats pels veïns "no produeix incidències remarcables en la convivència normal de la comunitat", per la qual cosa resol estimar el recurs presentat pels propietaris contra la sentència que els impedia seguir amb el seu negoci.

"L'activitat per se en abstracte no constitueix un dany o perill per a l'edifici", afegeix la sentència, que adverteix que l'ús intensiu dels elements comunitaris pel tràfec d'ocupants "no és exclusiu d'aquest tipus d'activitat, sinó d'altres com despatxos professionals o locals oberts al públic".

En aquest sentit, el TSJC recorda que, d'acord amb la normativa, la junta de propietaris pot establir un increment de la participació en les despeses comunes a algun dels titulars d'habitatges, "en el cas d'ús o gaudi especialment intensiu d'elements o serveis comuns com a conseqüència de l'exercici d'activitats empresarials o professionals al pis o local".