La secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí (JxSí), Marta Rovira, va indicar ahir que el seu grup està estudiant ja les condicions que posa la CUP per aprovar els Pressupostos de la Generalitat i es va mostrar convençuda que "és possible" arribar a un acord amb la formació anticapitalista.

Segons va indicar Rovira en unes declaracions a Catalunya Ràdio, "escoltarem la CUP", ja que continua sent "d'entrada, el soci preferent" i va afegir que "no considerem un escenari en què no s'aprovin els Pressupostos, perquè estic convençuda que podrem tirar endavant".

"Crec que és possible aprovar uns Pressupostos amb la CUP", va insistir abans d'assenyalar que la seva esmena a la totalitat respon a la dinàmica de negociació.

Segons la portaveu de JxSí, "ja hem començat a negociar i en els pròxims dies veurem que cal seguir promovent el diàleg i estudiant quin marge polític tenen aquests Pressupostos per poder comptar amb consens polític". "Nosaltres -va explicar- insistirem en aquelles qüestions que ja inclouen els Pressupostos, amb 875 milions d'euros més destinats a inversió social, repartits entre Ensenyament, Salut, i Treball, Afers Socials i Famílies, i ara es tracta de veure on prioritzem la inversió en aquests tres àmbits" per a la qual cosa "encara hi ha dies" per negociar-ho amb la CUP.

Sobre la possibilitat que un no de la CUP als Pressupostos pugui suposar trencar el pacte d'estabilitat, Marta Rovira va assenyalar que la formació antisistema li ha transmès a JxS que "tot continuarà com fins ara". "A vegades no és possible votar junts al Parlament, però això ho hem de viure com a normal, perquè hi ha una suma en plena diversitat, i amb aquesta diversitat continuarem avançant", va explicar.

Per la seva banda, el cap de llista de CDC al 26J, Francesc Homs, va reclamar "més fermesa" a ERC en la defensa dels Pressupostos i contra l'esmena a la totalitat de la CUP, que seria "inacceptable" perquè equivaldria, va remarcar, a no voler ni tan sols negociar els comptes. En una conferència de premsa a la seu de CDC, l'exconseller de Presidència va arremetre contra la CUP per la seva voluntat de presentar esmena a la totalitat dels Pressupostos, que sumada a les ja anunciades per la resta de grups de l'oposició impediria la seva tramitació.

Malgrat que els cupaires van manifestar la seva voluntat de negociar, Homs va subratllar que una esmena a la totalitat "equival a dir 'no vull ni tan sols negociar'" i això, va afegir, "és inacceptable i inapropiat", tenint en compte el pacte amb JxS que va possibilitar la investidura de Carles Puigdemont com a president. El dirigent convergent va afirmar que no es pot "ni imaginar" que els cupaires impedeixin la tramitació dels Pressupostos i va manifestar la seva convicció que el Govern "farà complir el pacte" amb el partit antisistema.

Però va manifestar el seu malestar amb ERC -unida a CDC al Parlament i al Govern- pel to usat pels dirigents republicans davant l'anunci de l'esmena a la totalitat de la CUP.

Homs va assenyalar que la "unitat d'acció" també s'ha de demostrar en els Pressupostos i va reclamar a ERC que sigui "menys tènue" i "contemporitzadora" i que tingui "més fermesa" contra la decisió de la CUP. En aquest sentit, va remarcar que ell no se sent identificat amb la CUP: "Si ERC vol fer de CUP, que faci de CUP, però nosaltres no som la CUP".

Finalment, la CUP va assegurar que és "irreversible" presentar una esmena a la totalitat als Pressupostos, però creu que hi ha marge per negociar-los amb JxS sobre la base d'una fiscalitat progressiva "amb un retorn al model del (govern) tripartit" i si es "reverteixen les retallades i les privatitzacions".

Els diputats de la CUP Benet Salellas i Mireia Vehí van explicar que "amb l'actual projecte de Pressupostos" donat a conèixer pel vicepresident Oriol Junqueras la setmana passada, "és irreversible presentar l'esmena a la totalitat" anunciada pel seu grup dissabte passat.

Si bé la CUP encara no l'ha registrat formalment, "ho farà abans del dia 6 de juny", que és el dia que finalitza el termini, van matisar els dos diputats, ja que "la decisió ja està presa". Ara bé, van precisar, "això no significa" que la CUP no vulgui negociar els Pressupostos.