Chaves i Griñán, processats per prevaricació pels ERO

Els expresidents andalusos renuncien a la militància del PSOE després de confirmar que s'asseuran a la banqueta

01.06.2016 | 17:01
Chaves i Griñán, processats per prevaricació pels ERO
Chaves i Griñán, processats per prevaricació pels ERO

El jutge de reforç Álvaro Martín, que investiga el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents, ha dictat acte de procediment abreujat contra els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán i altres 24 exalts càrrecs de la Junta, entre ells sis exconsellers.

Després de confirmar el processament, fonts socialistes han comunicat que Manuel Chaves i José Antonio Griñán han demanat ja la seva baixa voluntària com a militants del PSOE.

Tots dos s'avancen així a la decisió del PSOE, el Codi Ètic estableix que els militants als quals se'ls obri judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció seran suspesos cautelarment de militància. Els dos expresidents ja van renunciar al seu càrrec de diputat i senador, respectivament, al juny de l'any passat després de ser inculpats pel Tribunal Suprem en el cas dels ERO, encara que van seguir afiliats al partit.

En un acte d'un centenar de pàgines, el jutge processa els expresidents de la Junta i als exconsellers José Antonio Viera, Carmen Martínez Aguayo, Francisco Vallejo, Magdalena Álvarez, Gaspar Zarrías i Antonio Fernández en el marc de la peça separada del procediment específic pel qual es van concedir les ajudes investigades en el cas ERO, l'anomenada peça 'política' de la causa.

El jutge atribueix a tots ells un delicte continuat de prevaricació, que no inclou penes de presó, mentre que també atribueix un delicte continuat de malversació de cabals públics a Griñán, Viera, Fernández, Martínez Aguayo i Vallejo.

Pel que fa a Chaves, president entre 1990 i 2009, "concorren elements suficients per sostenir, indiciàriament, que coneixia la il·licitud del sistema que estava mantenint i, per tant, que no s'ha d'admetre la seva adduïda ignorància, indica l'instructor.

El jutge considera que els imputats, "mitjançant un concert exprés o tàcit, han dictat una pluralitat de resolucions contràries a dret de la manera més groller, per la seva oberta oposició als procediments ordinaris de concessió d'ajudes i subvencions i als procediments de pressupostació".

Afegeix la interlocutòria que tot això es va fer "sense que se'ls pugui donar una explicació mínimament raonable, si no és la de pretendre eludir aquests procediments per un mal entès esperit d'agilitació del funcionament de l'Administració, la qual, vistes les deficiències buscades o assumides, resulta ser una explicació inacceptable ".

Aquesta conducta, afegeix el jutge, va començar l'any 2000 "com a manera d'execució del pla originalment establert", i "es va mantenir amb una vocació de perpetuïtat fins que va ser posada al descobert en l'any 2011".

Pel delicte de malversació, el jutge marca "una fita cronològic en l'any 2005", quan la Intervenció General de la Junta d'Andalusia va emetre un informe de l'exercici de 2003 en el qual s'indicava que "s'estava prescindint de manera total i absoluta del procediment establert "per a concedir subvencions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

El número dos de Gürtel, Pablo Crespo, va opinar que el fet que Francisco Correa el fitxés el...

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

Interior planteja que els agents municipals comparteixin numeració amb els Mossos, però no una...

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'"oposició real"

Enllaços recomanats: Premis cinema