Junts pel Sí i la CUP s'encallen en els pressupostos una setmana abans del debat

Puigdemont es nega a retirar els comptes i està disposat a sotmetre'ls a votació encara que els tombin

02.06.2016 | 08:07
Els diputats de la CUP Joan Garriga i Anna Gabriel surten del despatx de Puigdemont al Parlament

Una reunió d'alt nivell entre el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i els diputats de la CUP Anna Gabriel i Joan Garriga al Parlament va evidenciar que les posicions estan enrocades amb els pressupostos.

Els cupaires van demanar al Govern que retiri el projecte de llei de pressupostos i en presenti un de nou, i Puigdemont s'hi va negar. El Govern està disposat a sotmetre els actuals comptes al ple de la setmana que ve en el debat a la totalitat, encara sabent que la CUP els tombarà, i no veu marge per fer uns nous comptes. Els cupaires, en canvi, defensen que amb l'actual projecte de llei no hi ha marge per negociar perquè en el tràmit parlamentari no es permet modificar el límit de despesa i d'ingressos. Davant d'aquesta situació, el departament d'Economia entregarà avui a la CUP un document amb propostes per demostrar la seva voluntat per negociar.

Després que els cupaires registressin dimarts l'esmena a la totalitat als pressupostos, els diputats Anna Gabriel i Joan Garriga van estar més d'una hora i mitja al despatx de Puigdemont del Parlament. La reunió no va servir per acostar posicions sinó perquè la CUP traslladés que vol un altre projecte de pressupostos i el President de la Generalitat s'hi negués i reiterés la petició perquè els anticapitalistes retirin l'esmena a la totalitat i permetin que els comptes superin el debat i s'hi puguin presentar esmenes parcials.

Des de la CUP es manifesten des de dissabte el seu convenciment que amb aquests pressupostos no es poden ni tan sols negociar les seves propostes. I és que els anticapitalistes són conscients que el tràmit parlamentari mana que, un cop superat el debat de totalitat, queden fixats els límit de despesa i d'ingressos.

Això, segons la CUP, limita molt el marge d'acció en la negociació i els impedeix modificar les partides i les figures impositives que voldrien canviar. A més, amb el tràmit de totalitat superat, les despeses de cada capítol no es poden destinar a un altre, i aquesta circumstància tampoc no agrada als anticapitalistes, que voldrien reformular algunes de les prioritats pressupostàries amb més marge.

Així doncs, la fermesa de la CUP per mantenir l'esmena a la totalitat rau, sobretot, a intentar forçar el Govern a negociar un pressupost de nou, aconseguir així poder incidir en la distribució per capítols i en la modificació tributària. D'altra banda, els oferiments a negociar que pugui fer el Govern en el document que avui els remetran, poden ser ben rebuts com a base per a negociar nous pressupostos, però la CUP manté que sense un nou projecte de llei serà impossible tenir totes les garanties de compliment dels compromisos als quals pugui arribar Economia a partir d'aquestes mesures.

Si no formen part del projecte de comptes inicial és, per als anticapitalistes, un compromís polític més fàcil d'eludir. En canvi, si hi ha números concrets i una fiscalitat fixada en els pressupostos, el compromís seria molt més complicat d'incomplir.

El Govern no veu marge per presentar nous pressupostos i està disposat a sotmetre a votació els que ja estan presentats, encara sabent que la CUP els tombaria. Malgrat tot, per demostrar la voluntat de negociar, Economia entregarà avui als cupaires un document amb els aspectes que està disposat a parlar. Es tracta de mesures que es podrien incorporar a la llei de mesures fiscals i financeres, que és la norma on s'inclouen les modificacions en impostos.

Tot i que Puigdemont no ha dit clarament en quina situació quedaria el Govern en cas de no haver-hi pressupostos per al 2006, Junqueras va recordar la setmana passada, quan presentava el projecte de llei, que molts governs han funcionat amb pròrroga pressupostària, descartant així una hipotètica convocatòria electoral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema