El jutge Álvaro Martín ha processat per prevaricació administrativa els expresidents d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán i 6 exconsellers després d'acabar la peça "política" dels ERO sobre el procediment emprat per la Junta per pagar ajudes a empreses, en la qual hi ha 26 investigats.

En un acte notificat ahir, el magistrat de reforç del jutjat d'instrucció 6 de Sevilla considera que els dos expresidents socialistes haurien comès un delicte de prevaricació administrativa, que no inclou penes de presó, encara que a Griñán també li imputa malversació. A més dels expresidents, el jutge inclou entre els acusats sis exconsellers andalusos: Gaspar Zarrías, Magdalena Álvarez, José Antonio Viera, Antonio Fernández, Carmen Martínez Aguayo i Francisco Vallejo, i als quatre últims se'ls imputa prevaricació i malversació.

Amb l'anterior Codi Penal, pel qual s'instrueix aquest procediment, que va començar a investigar el gener del 2011, la pena de presó prevista per malversació és d'entre 4 i 8 anys.

Entre els 24 processats hi ha, a més, dos exviceconsellers, tres directors generals, dos secretaris generals tècnics d'Ocupació, un interventor general de la Junta i tres directors generals de l'agència pública IDEA. Aquesta peça és la primera que es conclou dins el cas dels ERO, i en ella l'instructor deixa fora dels acusats inicialment 24 exalts càrrecs, entre ells els exconsellers Antoni Àvila, Martín Soler i Manuel Recio, així com el president d'Unicaja, Braulio Medel.

El procediment, que es va aplicar entre els anys 2000 i 2011, tenia per objecte "eludir l'aplicació dels procediments ordinaris i, especialment, els mecanismes de control previ de la Intervenció General de la Junta d'Andalusia", assenyala el jutge.

Amb aquest procediment es van repartir de forma discrecional un mínim de 854,8 milions d'euros, indica l'instructor després d'assenyalar que el maneig dels diners es va fer malgrat les indicacions contràries rebudes de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, de la Intervenció andalusa, del despatx Garrigues i de l'auditora Price-Waterhouse.

Pel que fa a Chaves, president de la Junta entre el 1990 i el 2009, "concorren elements suficients per sostenir, sols indiciàriament, que coneixia la il·licitud del sistema que estava mantenint i, per tant, que no s'ha d'admetre la seva adduïda ignorància", indica l'instructor.

Davant del seu processament Chaves i José Antonio Griñán han comunicat la seva baixa voluntària en el PSOE, davant el processament pel cas dels ERO fraudulents, segons fonts socialistes.

Els dos expresidents ja van renunciar al seu càrrec de diputat i senador, respectivament, el juny de l'any passat després de ser inculpats pel Tribunal Suprem en el cas dels ERO fraudulents, encara que van continuar afiliats al partit. El codi ètic estipula que, en cas de dictar-se una sentència condemnatòria ferma, seran sancionats amb l'expulsió del partit.

En l'àmbit polític, el portaveu parlamentari del PSOE-A, Mario Jiménez, va dir ahir que el seu partit confia "plenament" que els dos expresidents quedin "lliures de qualsevol delicte" quan conclogui el procés judicial del cas dels ERO.

D'altra banda, el portaveu econòmic de Ciutadans al Congrés, Toni Roldán, va valorar ahir que la justícia "posi al seu lloc" Chaves i Griñán.

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez, va reclamar que Chaves i Griñán "s'expliquin com s'ha produït el gran frau" del cas dels ERO, després d'assegurar que respecta la decisió judicial.

El líder d'IU, Alberto Garzón, va aplaudir el processament de Chaves i Griñán pel cas dels ERO, un "robatori i un espoli" dels diners per als treballadors, del qual es van aprofitar "un grapat de xoriços".

Finalment, la secretària general de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, va dir que és una "vergonya" per a Andalusia i la seva ciutadania que els dos expresidents que han governat més temps a la Junta siguin jutjats acusats de "prevaricar i utilitzar malament" els diners públics.