El líder del PSOE i candidat a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, va defensar ahir el pacte pel reconeixement de la singularitat de Catalunya perquè es tracta d'una "proposta sincera, política, honesta, constitucional", que confonta el "rupturisme d'uns i l'immobilisme d'altres".

El secretari general socialista va dir que qualsevol candidat a la Presidència del Govern "ha d'afrontar el desafiament del problema polític" català.

"El que no podem fer és seguir immòbils com està fent el president del govern en funcions actual", va destacar, abans d'afegir que el PSOE, quan ha governat, "ha garantit la unitat d'Espanya". Ha afirmat que sempre que el Partit Socialista ha estat en el Govern, l'independentisme ha baixat, mentre que quan ha governat la dreta, li "ha donat ales".

En canvi, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat la proposta de Pedro Sánchez de reconèixer la singularitat de Catalunya.

Ha considerat que plantejar una reforma perquè els independentistes estiguin "un temps entretinguts" no és la millor manera de solucionar el debat sobiranista. La vicepresidenta ha insistit, a més, que qualsevol reforma de la Constitució necessitaria d'un consens com el del 78, i ha recordat que ni els barons socialistes donen suport a la reforma que planteja el seu líder, per la qual cosa l'ha animat a buscar primer el consens del seu partit abans de demanar-a la resta de forces.

A més, ha reiterat que continua sense saber el que vol fer el PSOE, i ha recordat que ha preguntat en nombroses ocasions als socialistes "què és un estat federal" i a què es refereixen amb la "singularitat" de Catalunya, i no ha obtingut resposta.

Soraya Sáenz de Santamaría ha tornat a rebutjar que es titlli d'immobilista el govern del PP per aquest assumpte, i ha recordat la seva recent reunió amb el número dos de la Generalitat, Oriol Junqueras, per arribar a acords amb els quals millorar el "benestar" dels catalans.

Al seu torn, Alícia Sánchez-Camacho va dir ahir que la proposta de Sánchez "només posa en evidència la seva debilitat", i que està en mans dels independentistes i de Podem.