Catalunya va centrar pràcticament la meitat dels conflictes territorials que es van substanciar davant el Tribunal Constitucional al llarg del 2015, un any en el qual van descendir en termes generals les controvèrsies davant aquest tribunal, segons recull la Memòria del 2015.

El text recorda que el 2015 es van produir 39 recursos d'inconstitucionalitat i conflictes positius de competència entre l'estat i les comunitats. D'aquest total, gairebé la meitat, 18, van estar relacionats amb Catalunya: 8 recursos d'inconstitucionalitat contra lleis de l'estat; 7 recursos contra lleis d'aquesta comunitat; i 3 conflictes positius de competència plantejats per Catalunya. La següent en conflictivitat va ser el País Basc, amb 6 controvèrsies al llarg del 2015.

En general, "la litigiositat constitucional va experimentar un lleu descens (6,46%); malgrat això, durant l'any passat van ingressar al Tribunal Constitucional un total de 7.369 assumptes, dels quals 7.203 van ser d'empara", diu la Memòria. És a dir, el gruix del treball dels magistrats del Tribunal Constitucional se centra a resoldre recursos d'empara, que representen el 97,7% del total.

La gran majoria d'ells van ser impulsats per particulars i una gran part (el 47%) es presenten contra resolucions judicials. En una alta proporció pròxima al 75% demanaven empara per vulneració d'una o més garanties processals de l'article 24 de la Constitució, que garanteix la tutela judicial efectiva i el dret a la defensa.