El servei jurídic del Consell de la UE ha posat en dubte la coherència del procediment pel qual la Comissió Europea ha recomanat un any addicional perquè Espanya i Portugal corregeixin els seus respectius dèficits mentre no ha pres encara una decisió sobre una eventual multa. El seu informe analitza la coherència i les implicacions de la decisió de la Comissió Europea (CE) de cara a la resolució que han de prendre els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE), però no deixa clara la "il·legalitat o legalitat" de la mateixa.

"És complicat quan s'anuncien noves dates límit per baixar el dèficit mentre segueixen sent vàlides les dates establertes anteriorment sota el procediment per dèficit excessiu", van explicar fonts oficials. L'informe del servei jurídic estableix que si els ministres adopten les recomanacions per a Espanya i Portugal, llavors han també de prendre una decisió sobre el procediment per dèficit excessiu, és a dir, sobre si imposar o no l'eventual multa.

La proposta de la CE sobre una possible sanció per incompliment del dèficit es coneixerà, però, a principis de juliol, un cop passades les eleccions espanyoles del 26 de juny. L'adopció o no de les recomanacions específiques per a països, que en el cas de Portugal i Espanya inclou la proposta de concedir un any més a tots dos, fins al 2016 i 2017, respectivament, figura ja en l'agenda del consell de ministres d'Economia i Finances previst per al 17 de juny a Luxemburg. Després aniria a la cimera de líders de la UE del 28 i 29 de juny, per tornar de nou el 12 de juliol a la reunió del consell de ministres d'Economia i Finances per a la seva adopció formal.

Els titulars d'Economia i Finances de la UE van demanar la setmana passada que el servei jurídic del Consell de la UE emetés una opinió després que el BCE i alguns ministres critiquessin la decisió de la CE de recomanar un any extra per a Espanya i Portugal per corregir els seus desviaments i la forma política en què van ajornar l'anunci sobre una eventual sanció.

Per part seva, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar que la pròrroga d'un any perquè Espanya situï el dèficit per sota del 3% del PIB no està en qüestió i que el debat obert pel servei jurídic del Consell de la UE respon a dubtes de "simple procediment". "El Govern no té cap dubte que Brussel·les ens ha concedit aquesta pròrroga", va afegir la vicepresidenta, que es va mostrar convençuda que Brussel·les no multarà Espanya per incomplir l'objectiu de dèficit de l'any 2015.

En un altre ordre de coses, els partits polítics ja han començat a posar sobre la taula les seves ofertes per al 26-J i mentre el PP va avançar que el seu programa inclourà una baixada de l'IRPF, el PSOE es va comprometre a posar en marxa un "pla d'emergència social" i un ingrés mínim vital de 426 euros en el seu primer any de govern. La proposta socialista s'inclou en el document titulat "Sí a eradicar la pobresa. Sí al rescat ciutadà", presentat ahir i que garanteix que d'aquí a sis mesos cap ciutadà es veurà privat de serveis essencials per cobrir les seves necessitats bàsiques com aigua, llum, calefacció o gas.

El Jutjat de Menors de Pontevedra va condemnar a dos anys d'internament en un centre de menors i un tercer en règim de llibertat vigilada el jove de 17 anys que va agredir el president del govern, Mariano Rajoy, el passat 16 de desembre, durant una passejada electoral per la ciutat de Pontevedra. La sentència, dictada el passat 12 de maig, es va dictar per conformitat després de l'acord assolit entre la Fiscalia i els advocats del menor. L'agressor va reconèixer els fets i va mostrar el seu penediment en la vista oral i se'l condemna per un delicte d'atemptat a l'autoritat, amb la circumstància agreujant d'haver-lo comès amb intimidació o violència contra un membre del govern. El jove, que ja ha assolit la majoria d'edat, s'ha de sotmetre també a un programa de reeducació. Els sis mesos que l'agressor del president del govern en funcions ha passat en règim d'internament com a part de les mesures cautelars que han estat establertes pel jutjat d'instrucció número 1 de Pontevedra es descomptaran de la pena final. efe pontevedra