El TSJC amplia mig any més la investigació de la consulta del 9-N

L'instructor considera que el traspàs al TS de la part que afecta Homs podria aportar proves

04.06.2016 | 00:00
El candidat Francesc Homs saludant militants de CDC del Bages
El candidat Francesc Homs saludant militants de CDC del Bages

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat ampliar sis mesos el termini per investigar l'expresident de la Generalitat Artur Mas pel 9-N, després de la parada que ha patit la instrucció en obrir-se una causa paral·lela al Tribunal Suprem contra el diputat Francesc Homs.
En un acte, l'instructor de la causa del 9-N en l'alt tribunal català, Joan Manuel Abril, accepta la proposta plantejada per la Fiscalia, que va sol·licitar ampliar 18 mesos la causa en considerar-la complexa, encara que estableix un període de tan sols mig any.
La reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal d'octubre del 2015 permet ampliar en les causes que es declarin complexes el termini de la investigació dels sis mesos fixats inicialment a un període de 18 mesos, ampliables a un altre any i mig, encara que el jutge del TSJC hagi optat en aquesta ocasió per delimitar l'ampliació del termini a un període de mig any.
El magistrat al·lega "raons sobrevingudes" per ampliar el termini d'investigació, especialment perquè el Tribunal Suprem ha acordat obrir una investigació pels mateixos fets a l'exconseller de Presidència Francesc Homs, donada la condició d'aforat en ser diputat al Congrés. "De la instrucció que, en el seu cas, pugui dur a terme el Tribunal Suprem poden sorgir dades rellevants per a la present instrucció", al·lega el jutge en la seva resolució, que es pot recórrer. La causa oberta pel TSJC pel 9-N, en la qual són investigats l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, ha quedat durant setmanes paralitzada a l'espera del que decidia el TS sobre Francesc Homs, ja que en ser diputat al Congrés en l'última legislatura correspon a aquest òrgan investigar-lo. Precisament, la Fiscalia va fundar la seva petició perquè la causa fos declarada complexa en l'aparició de "raons sobrevingudes", consistents en els indicis contra Homs, que van paralitzar la causa al TSJC.
Abans que el Suprem assumís la causa sobre Homs, l'exconseller de Presidència va comparèixer voluntàriament el passat 7 de març davant el TSJC, on va defensar la seva labor en l'organització del 9-N i es va proclamar víctima d'un procés polític instigat per la Fiscalia pel "mal perdre" del PP i el paper "determinant" que creia que podria tenir el seu grup en la formació del nou govern a Espanya.
Després d'advertir que la instrucció del TSJC va quedar "paralitzada" pels tràmits del Suprem respecte a Homs, la Fiscalia va sol·licitar que es declarés la causa complexa i, aplicant l'article 324.1 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, es prolongués la investigació fins al límit dels 18 mesos previstos en la normativa. En el seu escrit, datat ahir, 2 de juny, el TJSC considera, que sí que existeixen raons sobrevingudes en la causa, per l'aparició dels indicis sobre Homs i la parada soferta en remetre part del procediment al TS.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Els manifestants sol·liciten la celebració d'un Congrés extraordinari i unes primàries per elegir...

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Enllaços recomanats: Premis cinema