Els prop de 200.000 alumnes que es presenten aquestes setmanes arreu de l'estat espanyol a les proves de la Selectivitat 2016 senten la pressió de saber que s'hi juguen molt, però a l'hora de posar-se davant de l'examen el millor que poden fer és llegir bé les preguntes, controlar els nervis i no oblidar-se de calcular el temps del que disposen. "Han d'anar a la prova amb pensaments positius", ha destacat Modesta Pousada, psicòloga i investigadora de PSiNET (Psicologia, Salut i Xarxa), un grup de recerca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

A la província de Barcelona, les proves d'accés a la universitat es faran entre els dies 14 i 16 de juny.

9 de cada 10 alumnes aproven les proves de Selectivitat

Encara que aquest examen l'aprova vora el 90% dels aspirants, tot el que l'envolta pot generar ansietat, i Pousada aconsella, per exemple, fer respiracions pausades i no tenir pensaments negatius. En cas contrari, es crea un cercle de sensacions negatives que es poden unir a les físiques (sudoració de les mans, nus en l'estómac i cor accelerat).

"La tarda abans de l'examen els joves no han d'estudiar, sinó fer qualsevol activitat que trenqui amb l'estudi com anar al cinema o donar un tomb", ja que així encararà la Selectivitat més tranquil·lament, sobretot des del punt de vista psicològic, explica la psicòloga.

Una vegada davant de les fulles dels exàmens, Pousada recomana "llegir les preguntes al complet abans de començar a respondre", "començar per les qüestions sobre les que s'estigui més segur", "planificar el temps" i, finalment, "fer una lectura final" de tot abans de lliurar les proves.

L'any passat, en el conjunt de Catalunya es van presentar 27.241 alumnes als exàmens, dels quals van aprovar 25.733, és a dir, el 94,96%

Preparar els exàmens de les PAU els últims dies no és bo

Assegura que deixar l'estudi pels últims dies "no és bona idea, seria com apagar un foc", ja que està demostrat que la memòria amb una "pràctica distribuïda en el temps" és millor que la "massiva". Estudiar durant "un temps llarg" és més útil que de forma "concentrada", afegeix.

No obstant això, per a aquells que hagin deixat l'examen "per a última hora", Pousada explica que el millor és que "focalitzin els seus esforços a treure el màxim profit al poc temps que els queda".

Per als alumnes que encara tenen tota aquesta setmana per preparar la Selectivitat 2016 (els més endarrerits són els de Castella i Lleó, a partir del dia 15, i Andalusia el 16), la UOC ressalta altres claus per afrontar l'examen: planificar els estudis per les matèries i continguts que l'estudiant té apresos i pels quals no.

També és important estudiar donant sentit a allò que volem aprendre; "una fórmula que funciona és relacionar el que estudiem amb el que ja sabem o vincular-ho amb fenòmens quotidians", afirma.

Després, realitzar un repàs de forma immediata a l'aprenentatge, un segon al final de la jornada d'estudi, un tercer 24 hores més tard, encara que sigui només una revisió visual, i l'últim repàs unes hores abans de l'examen.

Així mateix, s'ha de marcar cada assignatura amb un color, ja que visualment ajuda a l'estudiant sense adonar-se a associar els continguts al context correcte i diferenciar-los d'una altra assignatura.

L'última Selectivitat o Prova d'Accés Universitari tal i com es coneix des de fa 41 anys -la Lomce fixa que a partir del proper any se substitueixi per una prova final de Batxillerat- està composta d'una fase general obligatòria i una fase específica voluntària.

La fase general inclou quatre exàmens: Llengua castellana i Literatura, Llengua estrangera triada per l'alumne (alemany, francès, anglès, italià, portuguès), Història o Filosofia i una matèria de les modalitats d'Arts, Ciència i Tecnologia i Humanitats i Ciències Socials. La validesa de la nota que s'obtingui

en aquesta fase serà indefinida.

S'aprova en obtenir una nota igual o major a 5 com a resultat de la suma del 60 % de la nota mitjana de Batxillerat i el 40 % de la qualificació de la fase general, sempre que s'hagi obtingut en aquesta fase general almenys un 4.

La fase específica (en la qual cal pujar fins a 4 punts) consta d'exàmens sobre matèries relacionades amb la branca del coneixement a la qual pertany la titulació que vol cursar l'alumne. Les notes que s'obtinguin en ella caducaran als dos anys.

Si el percentatge d'aprovats sol rondar el 90%, hi ha diferències per autonomies, registrant-se més aprovats a Canàries i menys a Astúries.

Són dades de l'estadística sobre Proves d'Accés a la Universitat 2015 del Ministeri d'Educació, amb informació sobre les PAU genèriques, és a dir, la que realitzen els titulats en Batxillerat, estudiants amb títol superior de FP, tècnic superior en Arts Plàstiques i Esportiu i alumnat procedent de sistemes educatius estrangers.