El jutge de guàrdia va deixar ahir en llibertat les dues joves detingudes ahir després de tornar a ocupar l'anomenat Banc Expropiat de Gràcia, encara que amb l'obligació de comparèixer periòdicament davant la justícia, després d'acusar-les dels delictes d'usurpació de béns immobles, danys i desobediència.

Segons van informar fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), les dues detingudes van quedar en llibertat després de comparèixer davant del jutge d'instrucció número 24 de Barcelona, al qual es van negar a prestar declaració acollint-se al seu dret a guardar silenci.

Les detingudes, al costat dels altres tres okupes arrestats dissabte per introduir-se al Banc Expropiat, romandran com a investigades en la causa que el jutge d'instrucció va obrir pels delictes de danys, lesions i usurpació, després que els cinc joves tornessin a entrar al local desallotjat.

Els okupes van tornar a entrar dissabte al local precintat, el desallotjament del qual el 23 de maig va desencadenar nombrosos disturbis al barri barceloní de Gràcia. Els okupes van estar diverses hores al seu interior fins que els Mossos d'Esquadra van entrar a la finca i els van detenir.

Les dues joves que ahir van passar a disposició de la justícia van ser les últimes de ser detingudes, atès que els agents van tardar hores a alliberar-les d'uns bidons amb ciment a què s'havien lligat per dificultar el desallotjament.

Els altres tres okupes, detinguts cap a les sis de la tarda de dissabte, una vegada els Mossos van aconseguir entrar al Banc Expropiat, van ser posats en llibertat després de passar per comissaria. No obstant això, tenen l'obligació de comparèixer davant del jutge instructor sempre que els citi com a investigats.

Els cinc okupes, d'entre 27 i 34 anys i de nacionalitats espanyola i italiana, van aconseguir entrar dissabte al migdia al local després d'obrir un forat en una de les planxes metàl·liques que protegien l'edifici, amb l'ajuda d'una serra radial. Els múltiples aldarulls dels darrers dies al barri de Gràcia han provocat el rebuig i les queixes dels veïns, que veuen impossible recuperar la normalitat.

Colau fa una crida a la "calma"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer ahir una crida a la "calma", i va demanar que es reprenguin altres canals de diàleg per plantejar unes "demandes legítimes" i que la zona pugui tornar a la normalitat. L'alcaldessa va reconèixer que hi ha un "conflicte" a Gràcia que "no és senzill" de solucionar. Colau també va admetre que falta veure com treballen totes les administracions per "revertir processos d'especulació que no són bons per als barris". L'alcaldessa va apostar per ampliar els espais per a col·lectius socials a Gràcia perquè creu hi fan falta.