Unes 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, es van manifestar ahir pel centre de la ciutat de Barcelona contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat pel govern espanyol en funcions. La marxa va voler ser també una mostra de rebuig de cara a la Unió Europea (UE) per aquesta iniciativa i per la disminució del cabal al tram final del riu.

Els assistents, convocats per entitats, partits polítics i sindicats, van secundar una manifestació que pretenia ser una continuació de la històrica concentració del 7 de febrer que es va celebrar a Amposta. La Plataforma en Defensa de l'Ebre va convocar la manifestació, que va sortir de la plaça de la Universitat, i va arribar a la plaça de la Catedral. En un ambient festiu i reivindicatiu, hi van participar persones de totes les edats, moltes de les quals vestides amb la samarreta blava amb el dibuix del nus d'una canonada, el símbol del moviment antitransvasament.

"És la mort del Delta"

Bandes de música i manifestants amb tambors van amenitzar la marxa, que van encapçalar tres tractors seguits d'una gran pancarta amb el lema "L'Ebre sense cabal és la mort del Delta" i una gran canonada lligada. Durant la protesta es van poder sentir lemes com "es nota, se sent, l'Ebre és present" o "l'aigua és vida", eslògan que també era imprès als globus blaus que duien molts manifestants.

En declaracions als periodistes, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Joan A. Panisello, va assegurar que el Pla Hidrològic, aprovat el 8 de gener, "és un atemptat directe contra les Terres de l'Ebre des del punt de vista mediambiental". Segons Panisello, el pla "liquida el Delta en un període d'uns 50 anys" i limitarà l'activitat de molta gent d'aquesta zona de Catalunya. Panisello va assegurar també que la manifestació pretén ser un "cop d'efecte" davant la presentació imminent d'un informe d'un grup d'eurodiputats que van anar a visitar la zona fa uns mesos. L'entitat, a més, presentarà una queixa a la Comissió.