L'enquesta del CIS demostra que la falta de Govern gairebé no preocupa

Rivera, sorprès perquè Rajoy hagi esdevingut "podemita" per la seva pretensió d'abaixar impostos

07.06.2016 | 00:00
Albert Rivera va qualificar Mariano Rajoy de "podemita"

La manca de govern gairebé no preocupa els ciutadans i, de fet, només el 5,2 % hi fa referència com un dels tres principals problemes actuals quan queda menys d'un mes per a les eleccions generals. Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de maig passat i publicat ahir, l'atur, amb el 75,3 % i la corrupció, amb el 46,7 %, continuen sent els dos principals problemes dels ciutadans. El treball de camp de l'enquesta es va fer entre dies 1 i 10 de maig, coincidint amb la dissolució de les Corts i la convocatòria de noves eleccions pel fracàs de la XI legislatura.
Després de l'atur -que baixa 3 punts- i la corrupció -que també cau un punt-, en tercer lloc se situen els problemes de caràcter econòmic -23,6 %- i els polítics i els partits, esmentats com un problema pel 21,3 % dels enquestats. La sanitat repunta fins al 10,7 per cent, seguida dels problemes socials -9,7-, l'educació -9,1- i la manca de Govern, que tot i que baixa 1,9 punts, continua entre els vuit primers problemes per els ciutadans, amb el 5,2 %.
Des de l'anterior enquesta d'abril, la preocupació per la immigració perd una mica de força, en passar del 3,5 al 2,9 %, igual que el terrorisme internacional, que es queda en l'1,8 %, davant del 3,9 del mes passat. La independència de Catalunya segueix sense ser vista com un problema pels enquestats i cau del 0,8 al 0,6 % des del baròmetre d'abril.
D'altra banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va dir que estava sorprès perquè el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, hagi esdevingut "podemita" ja que regala "xecs d'AVE" o abaixa els impostos quan cal reduir el dèficit de l'administració pública, i va insistir que no governarà amb el Partit Popular si hi ha Rajoy.
El que continua sense aclarir Albert Rivera és si Ciutadans s'abstindria per facilitar un executiu dels PP, ja argumenta que no farà campanya amb les "cadires" al davant sinó que se centrarà a proposar les solucions que necessita el país.
Paral·lelament, el Partit Popular centrarà la seva campanya electoral a defensar l'"Espanya moderada" que diu representar davant d'una "Espanya radical, extremista", la d'"algunes forces que pretenen acabar amb tot". Així ho va destacar el director de la campanya dels populars, Jorge Moragas, en la seva presentació, en la qual va destacar que davant d'aquestes forces polítiques que volen "liquidar-ho tot" els populars aposten per la "seguretat i l'estabilitat", així com pel "futur".
Per la seva banda, el secretari general del PSOE i candidat a la Presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va mostrar ahir convençut que el canvi a Espanya està en "mans" del seu partit, fet pel qual va fer una crida a la mobilització de tots els socialistes perquè aquest sigui possible. Això ho va fer a Huelva, on va assegurar que el proper 26 de juny s'estarà davant "un referèndum, un plebiscit en el qual cal votar sí o no al canvi".
El candidat de Podem a la Presidència del govern, Pablo Iglesias, va confirmar la seva pretensió d'"ocupar" el "nou espai socialdemòcrata" i va instar el Partit Socialista a preguntar a la seva militància amb qui vol pactar, alhora que li va advertir que de la seva decisió en dependrà el seu futur.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema