El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) José Francisco Valls, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), assumirà la causa del 9-N després que el jutge que la investigava fins ara, designat pel Parlament, hagi demanat excedència voluntària.

Segons ha informat el TSJC, Valls serà l'instructor de la causa contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas pel 9-N, i per tant no podrà formar part de la sala que el jutgi, atès que li corresponen per ordre de repartiment tots els assumptes penals que portava Joan Manel Abril, el magistrat cessant.

Abril ha sol·licitat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) l'excedència voluntària de la carrera judicial, després de deixar pràcticament ultimada la instrucció de la causa oberta a Mas i a les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per desobeir el Tribunal Constitucional (TC) en mantenir la consulta del 9-N després de la suspensió.

El magistrat, que va entrar al TSJC per designació del Parlament, va ser qüestionat per alguns sectors per haver tardat nou mesos a citar com a imputat Artur Mas, que va declarar davant del jutge l'octubre passat, uns quinze dies després de les últimes eleccions catalanes.

La causa del 9-N està ara pendent que el jutge instructor resolgui si veu motius per enviar la causa a judici, un cop el Tribunal Suprem (TS) ha decidit investigar separadament a l'exconseller Francesc Homs per desobediència al TC i que la resta del cas sigui en mans del TSJC.

Joan Manel Abril ha demanat l'excedència voluntària per continuar amb la seva labor investigadora i docent com a catedràtic de Dret Civil a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es mantindrà en el seu càrrec de president del Tribunal Superior de Justícia del Principat d'Andorra.

El cessament d'Abril es farà efectiu el pròxim 1 de juliol i, fins aleshores, seguirà exercint les seves funcions de magistrat de la sala civil i penal del TSJC.