L'exsecretària d'Estat dels EUA Hillary Clinton va arribar, segons un nou recompte dut a terme ahir, a la xifra de delegats necessaris per ser confirmada com a candidata del Partit Demòcrata en les eleccions presidencials del novembre, en què s'enfrontarà al republicà Donald Trump.

Després de la seva victòria diumenge a Puerto Rico sobre el senador per Vermont Bernie Sanders i amb els nous suports per part de superdelegats (càrrecs electes i orgànics del partit que tenen llibertat per donar suport a qui vulguin) recaptats els últims dies, Clinton va superar, segons els càlculs de la cadena NBC, els 2.383 delegats necessaris.

Això vol dir que la també exprimera dama serà, amb tota probabilitat, elegida candidata a la convenció que els demòcrates celebraran al juliol a Filadèlfia (Pennsilvània) i que s'enfrontarà a les eleccions a Trump, el candidat oficiós pel Partit Republicà.

El recompte de la NBC es va divulgar un dia abans de l'última gran jornada electoral del procés de primàries, en què ahir votaven els demòcrates de Nova Jersey, Dakota de Nord, Dakota del Sud, Montana, Nou Mèxic i l'estat més poblat de EUA, Califòrnia.

"D'acord amb les notícies, som a un pas d'un moment històric sense precedents", va dir Clinton als seus simpatitzants en conèixer la novetat durant un míting a Long Beach (Califòrnia), en el qual també es va declarar "afalagada", però va recordar que encara queden "primàries per guanyar" en referència a la jornada d'aquest dimarts. "Encara queden sis estats per votar aquest dimarts, amb milions de persones acudint a les urnes, i Hillary Clinton treballa per guanyar cada vot. Esperem fins dimarts a la nit, quan aconseguirem no només guanyar el vot popular sinó també la majoria dels delegats", va indicar en un comunicat el director de campanya de Clinton, Robby Mook.

Quan sigui proclamada oficialment candidata a la convenció al juliol, l'exsecretària d'Estat es convertirà en la primera dona amb opcions de ser presidenta dels EUA per un dels dos grans partits.

Per la seva banda, en un comunicat, el portaveu de Sanders, Michael Briggs, va lamentar que els mitjans, "en una sentència prematura, ignorin la clara consigna del Comitè Nacional Demòcrata que està malament comptar els vots dels superdelegats abans que votin en la convenció aquest estiu".

"Clinton no té ni tindrà el nombre necessari de delegats obtinguts a les urnes per aconseguir la candidatura. Dependrà dels superdelegats que no votaran fins al 25 de juliol (data de la convenció del Partit Demòcrata a Filadèlfia) i que poden canviar d'opinió fins llavors", va afirmar Briggs.

El portaveu de Sanders va recordar que entre l'enorme majoria de superdelegats que han donat suport públicament a Clinton n'hi ha "més de 400" que ho van fer 10 mesos abans que s'iniciés el procés de primàries i abans que es presentés cap altre aspirant.

Els comptes de NBC atorguen a Clinton 2.384 delegats, un per sobre del mínim requerit, entre els quals s'inclouen 1.812 delegats guanyats a les urnes durant les primàries i 572 superdelegats que li donen suport al marge del que va votar la ciutadania.

Per la seva banda, Sanders té, segons els càlculs de NBC, 1.566 delegats, 1.520 d'obtinguts a les urnes i només 46 superdelegats. La gran desproporció de superdelegats que donen suport a Sanders és motiu de constants crítiques per part del candidat i dels seus simpatitzants, que asseguren que el procés està "corromput".