CUP i CGT denuncien irregularitats en ajudes de la Diputació de BCN

La Unió Empresarial de l'Anoia i el Gremi de Blanquers d'Igualada van rebre més de 60.000 euros

08.06.2016 | 00:00

CUP-Poble Actiu i CGT van denunciar ahir a l'Oficina Antifrau de Catalunya que la Diputació de Barcelona ha concedit subvencions per a la cooperació al desenvolupament a empreses i patronals a través de contractes sense publicitat ni concurrència, almenys, per un milió d'euros. Entre els beneficiaris d'aquestes subvencions, suposadament irregulars, hi ha la Unió Empersarial de l'Anoia i el Gremi d'Adobers d'Igualda.
La regidora de la CUP-Poble Actiu a l'Ajuntament de Barcelona Maria Rovira i els sindicalistes Eulàlia Ribó i Josep García, de la CGT, van informar ahir de les presumptes irregularitats detectades a la Diputació, que afectarien l'àrea de Relacions Internacionals d'aquest ens provincial.
Les irregularitats se centren en la concessió de fons que suposadament s'havien de dedicar a la cooperació internacional però que es van destinar, entre els anys 2012 i 2015, a patronals i empreses que no tenien experiència prèvia en cooperació al desenvolupament i que estarien en procés d'internacionalització o de conquesta de mercats en països pobres, especialment al Magrib i l'Amèrica Llatina.
Les patronals Unió Empresarial de l'Anoia i el Gremi de Blanquers d'Igualada van ser beneficiades amb 66.000 i 64.000 euros, respectivament, en la convocatòria del 2015, i l'empresa Secartys, dedicada al reciclatge de pneumàtics al Brasil, va rebre uns 62.000 euros de subvenció el 2014.
Pimec, segons les dades facilitades ahir, ha rebut en les convocatòries de l'any 2013 (de forma directa, sense concurs) 13.000 euros, per a la internacionalització de les pimes, i l'any 2014 va obtenir tres subvencions més, de 38.000, 20.000 i 45.000, per a projectes de cooperació al Marroc i el Panamà.
La Fundació Empresa i Clima, que té entre els seus patrons la Cambra de Comerç de Barcelona i Gas Natural-Fenosa, va rebre 67.000 euros el 2013 per a un projecte de cooperació al Brasil, 42.000 més el 2014 per a assistència tècnica a Xile, i 44.000 de la convocatòria del 2015, a més de 74.000 euros per a un projecte de cooperació al Perú, suposadament irregulars, segons CUP i CGT. García i Ribó van explicar que els dos responsables de l'àrea de Cooperació Internacional, mentre es van atorgar els fons de forma presumptament irregular, eren Jordi Castells i Jonathan Jorba, que van renunciar als seus llocs quan va esclatar la polèmica el maig de l'any passat.
Castells treballa ara al departament de Governació de la Generalitat de Catalunya i Jorba, a l'Institut d'Estadística de Catalunya, van afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Una futura núvia informant-se en un saló del sector.
El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

L'edat mitjana al primer matrimoni s'ha endarrerit tres anys des del 2005 i se situa en 34,7 i...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de ´la Jungla´ de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Cuixart defensa que les protestes socials han configurat el país

Enllaços recomanats: Premis cinema