Ester Quintana i les seves advocades han anunciat aquest dimecres que no pensen recórrer la sentència de l'Audiència de Barcelona que va absoldre els dos mossos d'Esquadra antiavalots jutjats per suposadament mutilar-li un ull amb un projectil policial. "Un cop analitzada la sentència, entenem que la seva estructura, juntament amb els estrictes requisits de prosperabilitat del recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, fan inviable recórrer, tal com va manifestar el 3 de juny la fiscalia", diu el comunicat.

L'escrit de Quintana, en primera persona, diu que han fet un "ingent esforç per indagar en tots els sentits possibles, incloent totes les opcions, i aclarir al màxim la realitat dels fets i l´autoria dels mateixos, esprement al màxim les possibilitats" que els han estat donades. Així, recorda que moltes proves es van denegar, com gravacions sonores i de vídeo que suposadament no es van produir, o localitzacions geogràfiques de les furgonetes que no havien quedat registrats.

"En aquest cas, com en tots els casos amb contingut policial, qui té la font de prova a l´abast és el mateix cos policial al que pertanyen els agents investigats; el tipus i nombre de dades que es proporcionen, els tempos en què arriben al jutjat, els mitjans tècnics (pericials) que s´empren, depenen sempre de la col·laboració del Departament d´Interior", lamenta l'escrit. Les possibilitats de contrast de l´acusació particular, són "sempre limitades i, en tot cas, desiguals". En aquest cas, la gestió política que se´n va fer va tenir una "incidència negativa" en el procediment judicial i va "incrementar" el dany causat.

Durant el judici, asseguren, "no tota la informació disponible va ser aportada" i estan convençudes que "la realitat dels fets i la seva autoria eren conegudes, però no es va abocar al procés judicial". I això "provoca frustració, indignació i preocupació".

Així, lamenten que Interior "delegués en el procés judicial i en l´esforç de les acusacions l´esclariment dels fets, tenint eines per indagar a nivell intern". "Han estat quatre anys de camí sense obtenir respostes ni accedir a la veritat; el missatge que es dóna a la ciutadania és el de la desconfiança envers les institucions i la dissuasió de cara a seguir reclamant justícia per la vulneració de drets provocada pels cossos policials", opinen.

Quintana valora les disculpes que se li han donat, però les disculpes, diu, "no reparen, no reconforten, ni canvien la situació". Així que, sobretot, espera que "mai més s´enfronti cap denúncia negant la credibilitat de la víctima per sobre de l´autoafirmació institucional".

La fiscalia ja va anunciar divendres que no pensava presentar cap recurs de cassació contra la sentència de l'Audiència.

El Suprem té com a doctrina que no entra mai a valorar les proves practicades durant el judici oral, excepte si la valoració que en fa el tribunal que ha dictat la sentència sigui il·lògica o absurda. També pot dictar una condemna si creu que els fets provats són delictius i el tribunal sentenciador ha absolt els acusats, però cap d'aquests dos supòsits es dóna en el cas de Quintana, segons la fiscalia.

La fiscalia demanava dos anys de presó i quatre d'inhabilitació, mentre que l'acusació particular demanava nou anys de presó i d'inhabilitació. L'Audiència va absoldre els dos mossos per no considerar provat que disparessin cap projectil ni que aquest impactés en Quintana.