La candidata del PSC a les generals, Meritxell Batet, va defensar ahir un "pacte a la barcelonina" amb Units Podem després del 26-J, mentre que el candidat d'En Comú Podem Xavier Domènech va admetre que l'enquesta del CIS "no és bona notícia", ja que "el somni no és fer el sorpasso al PSOE, sinó fer fora el PP".

Xavier Domènech (En Comú Podem), Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC), Francesc Homs (CDC), Juan Carlos Girauta (C's) i Jorge Fernández Díaz (PPC) van particiapr ahir en un debat entre els caps de llista catalans a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, organitzat per l'associació Deba-t.org amb la col·laboració de Twitter Espanya, i davant més de 600 estudiants.

En el debat, Domènech va dir que la seva formació "batallarà" per fer fora el PP i serà aleshores quan el PSOE "haurà de decidir si dóna suport a un govern del canvi i assumeix el dret a decidir, o es suïcida si fa cas de la proposta de PP i C's" de gran coalició.

Però Batet li va recordar que el PSOE "mai no ha fallat al canvi", com s'ha demostrat, va dir, en alcaldies com Madrid, Barcelona, Saragossa o València, on els socialistes "no hem fallat al canvi i no hem demanat res a canvi". La secretària d'Estudis i Programes del PSOE va mostrar així a favor d'un "pacte a la barcelonina" entre PSOE i Units Podem després del 26-J, en al·lusió al recent acord a l'Ajuntament de Barcelona en el qual el PSC ha entrat a formar part del govern municipal donant suport a l'alcaldessa Ada Colau.

El ministre d'Interior i candidat del PP, Jorge Fernández Díaz, va mostrar la seva preocupació pel creixement d'Units Podem: "no és bo per a Espanya que una força d'aquestes característiques tingui aquest ascens. No m'agrada que a Espanya tinguem una força populista que on ha governat ha deixat la seva empremta i ja sabem on porten aquests extremismes".

Juan Carlos Girauta (C's) va admetre que no l'"incomoda" l'acord que el seu partit va signar amb el PSOE, però "es pot aprofundir més", per això va reclamar una "actitud constructiva de pacte", i va carregar amb contundència contra Domènech: "si ens dius que som els de l'Íbex35, jo diré que el vostre partit va ser finançat per la dictadura veneçolana".

Si bé Gabriel Rufián va considerar una "bona notícia" el resultat que apunta Units Podem, va recordar a la formació d'Iglesias que "no pot obviar que el PP bloquejarà qualsevol possibilitat de canvi, o bé la seva marca blanca C's o el PSOE de Sánchez, Díaz, Guerra o Ibarra".

Per la seva banda, Homs, que va coincidir amb Rufián que els independentistes han de seguir endavant amb el procés independentista més enllà del que passi al Congrés, va recórrer a la ironia en "felicitar Podem per la seva estratègia partidista de desbancar el PSOE, però el que lamento -va dir- és a quin preu".