En general, els candidats de les comarques centrals veuen amb preocupació i amb poques esperances de canvi les relacions que es puguin establir entre Catalunya i Espanya després del 26-J. L'aposta d'un referèndum que manté En Comú Podem i Units Podem no convenç cap dels altres partits, que no creuen que pugui prosperar.

Les principals reticències vénen dels partits independentistes. La republicana Carolina Telechea sosté que el referèndum "és una fal·làcia perquè és una promesa que no podran complir", ja que entén que Units Podem i En Comú Podem no sumen prou majoria "i el PSOE ja ha deixat clar que no el vol". De fet, guanyi qui guanyi, Telechea no veu viable "ni tan sols una reforma de la Constitució" amb més reconeixements per a Catalunya. "Però és que nosaltres a Madrid hi anem perquè encara no som independents, però ja hi anem a fer la desconnexió".

La igualadina Àngels Chacón, de Convergència, també diu que "fins a la independència, ens cal ser-hi, perquè hi ha moltes qüestions que ens afecten en l'àmbit financer, per paralitzar la Lomce, per frenar la hiperactivitat del TC contra Catalunya, o per defensar la inversió en infraestructures". Amb tot, n'espera poc, "perquè molts partits ens neguen la capacitat de decidir, i els que no ho fan, dibuixen un escenari complex, impossible".

Joan Baptista Costa, d'En Comú Podem, admet que "serà un procés difícil, però fa un any i mig encara ho era més". Parla d'IU com a únic partit que defensava el referèndum, "però tenia molt poca representació", però diu que ara hi ha més forces, i en creixement, i està convençut que "en algun moment els socialistes hauran de veure que això no pot ser una línia vermella". Però en aquest sentit, la regidora del PSC a Sant Joan, Èlia Tortolero, per ara es limita a augurar "més diàleg i possibilitats d'entesa amb Catalunya si hi ha un president d'esquerres". Creu que l'acord evitaria el referèndum.

Núria Carreras, del PP, diu que "les relacions canviaran quan per part d'alguns polítics catalans es deixi de defensar la independència. Si és així, ens trobaran pel que sigui".