Un terratrèmol ha fet sacsejar la província de Girona i rodalia a primera hora del matí. Quan faltaven tres minuts per les nou, el terra s'ha sacsejat i molts ciutadans han percebut el sisme.

Des de Girona, Figueres, Cadaqués, la Bisbal, Bordils, Banyoles, Vilafant, Vilamalla, entre altres han pogut sentir com una petita explosió i com es movien alguns objectes. A la zona del Maresme i fins i tot a la frontera amb França també s'ha percebut lleugerament.

Les xarxes socials comencen a bullir amb testimonis de gironins que s'han emportat un ensurt, molts d'ells com començaven a treballar.

Segons l'Institut Geogràfic Nacional el sisme s'ha produït quan faltaven tres minuts de les nou del matí al sud est d'Ordis. Ha estat de 3,7 graus a l'escala de Richter i a 10 quilòmetres de profunditat. Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el sisme s'ha desplegat entre Vilafant i Banyoles.

Segons les primeres informacions, no hi hauria cap tipus de dany personal ni material. El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 11 trucades relacionades amb el sisme amb origen als municipis de Girona, Figueres, Vilafant i Cornellà del Terri, entre d’altres, segons ha informat Protecció Civil.

Dos sismes d'aquest tipus per any

El cap de l'àrea de sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya (ICGC), Xavier Goula ha fet una primera anàlisi de la situació. En total hi ha hagut tres sismes. Un primer cap a un quart de nou a l'Alt Empordà de 2,4 graus i llavors s'ha desencadenat el de 3,7. I posteriorment hi ha hagut un altre sisme a la mateixa zona de magnitud menor. Tots han estat entre Vilafant i Banyoles.

En declaracions a l'emissora RAC1, Goula ha assegurat que no es poden «descartar més sacsejades» al llarg del dia. I ha afegit que han estat sismes, especialment el de 3,9 graus, «àmpliament percebuts».

D'aquests sismes, propers als 4 graus, el cap de l'àrea de sismologia ha destacat que se'n produeixen un parell cada any. I ha destacat que tothom estigui tranquil.

«Què ha passat? Tot vibrava»

La pregunta que s'ha fet tothom aquest matí cap a les nou ha estat «Què passa?». I és que les vibracions a causa del sisme de 3,7 graus a l'escala de Richter s'han fet notar i han provocat un ensurt a més d'un gironí.

A Figueres per exemple, una veïna explica que en el moment del terratrèmol es trobava estirada al llit desperta i de cop ha notat «com es movia el llit, objectes de la tauleta i el vidre de la finestra». La sensació i l'ensurt ha provocat que es plantegés si «havia caigut l'edifici del davant o que passava quelcom a l'edifici» i fins i tot, ha fet que sortís a la terrassa.

L'Anna Roig, que també treballa a la capital de l'Alt Empordà assegura que a la feina han notat com es movien les pantalles de l'ordinador i que fruit d'això, s'han espantat i s'han posat dretes.

La Marta, que també està a la ciutat empordanesa en el moment del sisme s'estava fent anàlisis i assegura que ha notat com vibrava el vidre però ha pensat que era un cotxe que passava ràpid pel carrer.

A molts punts de la província s'ha notat però per exemple, a Port de la Selva ni s'ha notat però a la veïna Cadaqués en canvi sí.

Avisos als municipis afectats

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat asseguren que han contactat amb els municipis de la zona per descartar que s'haguessin produït danys i s’ha fet arribar l’avís als organismes corresponents. També han emès un missatge a través de l’app de Protecció Civil de la Generalitat per informar i tranquil·litzar a la població.

Per acabar, destaquen que ss’està fent seguiment de la sismicitat de forma coordinada amb l’ICGC. I recorden que al llarg del dia es poden produir rèpliques de menor magnitud perceptibles per la població.