El cap de campanya i número dos de Podem, Íñigo Errejón, i el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, es van esforçar ahir a allunyar-se de les "etiquetes" per mostrar la força de la seva aliança, amb la qual creuen que poden aconseguir superar el PP.

Màlaga, la terra de Garzón, va ser l'escenari del primer gran míting de campanya d'Units Podem, en què no va participar el líder de la formació, Pablo Iglesias, però va reunir en un mateix escenari els principals representants de la confluència a Andalusia, on la coalició vol escurçar distàncies amb el PSOE, que li va treure uns 600.000 vots el 20-D.

En això ha posat èmfasi Errejón, en recordar que a les eleccions del 26 de juny es pot aconseguir el "desempat" i la batalla "es lliurarà a Andalusia", comunitat en la qual Podem buscarà augmentar els deu escons que va aconseguir el desembre.

Tant Errejón com Garzón van intentar desmuntar els discursos que els posen "etiquetes", en al·lusió clara a aquest debat sobre l'espai socialdemòcrata que vol ocupar Podem enfront de la tradicional ideologia comunista d'Esquerra Unida.

"Que li posin el nom que vulguin, nosaltres sabem que som la gent", va exclamar Errejón després de donar la benvinguda als militants d'IU: "hàgiu votat el que hàgiu votat, vingueu d'on vingueu, és amb vosaltres amb els quals es construeix un país que no deixi ningú enrere", va dir. Una declaració conciliadora, deixant enrere diferències, molt similar a la que minuts abans pronunciava Garzón per defensar l'aliança amb Podem.

"Som aquí per al nostre poble i no per a les nostres organitzacions", va dir el líder d'IU i número 5 de la llista d'Units Podem per Madrid després d'afirmar que la seva brúixola no són les enquestes, sinó les necessitats de la gent. I va ser Errejón qui va apel·lar també el PSOE perquè entengui que el seu adversari no és Podem, sinó el PP. "Que ningú s'equivoqui d'adversari, nosaltres mà estesa, un somriure i a retallar terreny al PP, que és a qui guanyarem les eleccions", advertia. Amb aquestes paraules responia a les "campanyes de la por" i als atacs dels socialistes: "No caurem en retrets ni insults", va afegir després d'avisar que per moltes "travetes" que els facin per intentar dividir-los no ho aconseguiran.

Tot en un míting que va mostrar el total mestissatge de la coalició també en els dos centenars de persones que han assistit a l'acte barrejant banderes de Podem, Equo, IU, PCE i republicanes.

Se sentien junts els crits de "Espanya demà serà republicana" i els tradicionals "Sí que es pot" de Podem, i Garzón també ha llançat un gest de complicitat als seus militants al final del seu discurs concloent amb la tan simbòlica salutació del seu partit "salut i república". Errejón va insistir que la història els ha donat una segona oportunitat per a la qual ha demanat un últim esforç sense "por", que serveixi perquè la gent decideixi el "desempat".