La Fiscalia manté la petició de 19 anys i 6 mesos de presó per a Iñaki Urdangarin pel cas Nóos i exculpa la infanta Cristina de Borbó, per a qui no demana cap condemna, encara que la considera responsable civil a títol lucratiu, si bé assenyala que ja va abonar els 587.413 euros que li va exigir per aquest concepte.

En canvi, l'acusació popular exercida per la polèmica organització Manos Limpias demana vuit anys de presó per a la infanta com a cooperadora en dos presumptes delictes fiscals del seu marit, 26 anys i 6 mesos per a Urdangarin i 22 anys i 6 mesos per al seu soci, Diego Torres.

El judici del cas Nóos, que està previst que quedi vist per a sentència a final de mes, ha acollit aquest divendres la presentació de les conclusions de les sis parts que acusen, que han mantingut les peticions de condemna per als principals acusats, Urdangarin i Torres.

El fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach, ha mantingut la postura que sosté des de l'inici del procés en relació amb la infanta, com a responsable lucrativa del benefici obtingut pel seu marit.

Respecte a Urdangarin, el fiscal el considera autor de malversació, prevaricació, falsedat en document públic i mercantil, frau a l'administració, estafa, i dos delictes contra la hisenda pública i blanqueig, pels quals manté la petició de condemna de 19 anys i 6 mesos.

Únicament ha modificat la quota del presumpte frau fiscal, pels nous informes de l'Agència Tributària, de manera que ha rebaixat la multa que li demana d'1.011.431 euros a 980.777 euros.

També ha mantingut la petició de pena per al seu soci Diego Torres de 16 anys i 6 mesos de presó i ha rebaixat la seva quota per un presumpte delicte fiscal i la seva multa.

El fiscal Anticorrupció ha reduït d'11 a 5 anys la petició de condemna per a l'expresident balear i exministre de Medi Ambient, Jaume Matas, per diversos delictes en contractar l'institut d'Urdangarin, en haver tingut en compte dos atenuants: col·laboració amb la justícia i reparació del dany, després d'haver aportat 865.252 euros.

Horrach també ha tingut en compte atenuants de col·laboració amb la justícia i reparació per als altres quatre exalts càrrecs del govern balear que estan acusats.

També ha reduït la pena que reclama per a l'exconsellera delegada de Madrid 2016, Mercedes Coghen en 2 anys, fins a 4 anys i 6 mesos.

L'advocacia de l'estat, en representació d'Hisenda, ha rebaixat la petició de condemna per a Urdangarin a 6 anys per dos presumptes delictes fiscals, i a Torres a 3 anys. Per a tots dos ha disminuït la quota que considera defraudada.

També ha rebaixat uns 5.000 euros, cosa que demana a la infanta com a partícip a títol lucratiu, fins a 163.462 euros, que considera part del més de mig milió que la seva defensa va consignar en el compte del jutjat.

La lletrada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, que ha mantingut les peticions per a la infanta, Urdangarin i Torres, les ha rebaixat a penes substituïbles per multa en els casos de l'excomptable de l'Institut Nóos Marco Tejeiro i tres exalts càrrecs de les Balears. També ha reduït la condemna que sol·licita per a Coghen.

Mentrestant, l'advocacia de les Balears ha retallat les penes que demana per a Matas i els altres quatre exalts càrrecs en adherir-se a les peticions de la Fiscalia, i ha introduït una novetat en el seu escrit en considerar partícips a títol lucratiu tant la infanta Cristina, per 125.000 euros, com Ana María Tejeiro, per uns 119.000.

Els socialistes de l'Ajuntament de València han mantingut la seva petició d'11 anys per a l'exvicealcalde Alfonso Grau, Urdangarin i Torres. Tant la lletrada del PSPV com l'advocat de la Comunitat Valenciana, com a actor civil en la causa, reclamen elevades responsabilitats pecuniàries als principals acusats pels esdeveniments organitzats per Nóos.

Continuarà dimarts

El judici del cas Nóos continuarà dimarts que ve, amb la presentació de les conclusions de les defenses, en la cinquanta-sisena sessió de la vista oral, en què hauran de tornar a ser presents la infanta Cristina, el seu marit i els altres 15 acusats, igual que avui.